ויטמין b12 – למה הוא חשוב בכלל ובהריון ואחרי לידה

ויטמין b12 הינו בעצם סדרה של תרכובות חיוניות לייצור DNA בתאים. יצירתם של תאי הדם על ידי מח העצם תלויה בויטמין b12 והוא גם חיוני למערכת העצבים. לכן, על מנת לשמור על בריאותנו, חשוב להקפיד לצרוך כמות מספקת שלו.

מכיוון שגופנו אינו יודע לייצר ויטמין b12 חשוב לקבל אותו ממאכלים שונים (בעיקר מהחי או כתוסף תזונה) על בסיס קבוע, כדי שלא יווצר חוסר בויטמין זה. מחסור בויטמין זה נגרם בעקבות ספיגה לא טובה של הויטמין או כתוצאה מתזונה שאינה מכילה מספיק ויטמין בי 12. מחסור בויטמין עשוי להוביל לאנמיה, לעיוורון, לתופעות נוירולוגיות ולבעיות פסיכיאטריות, למחלות לב ולמחלות בכלי הדם.

מחסור בויטמין בקרב נשים בהריון, מעלה את הסיכוי להיווצרותם של פגמים מולדים אצל התינוק ובעיקר פגמים בתעלה העצבית ומעלה את ההסתברות להפלות טבעיות, במהלך ההריון.

כדי למנוע את אותם המצבים הנ”ל, חשוב שנדע קצת יותר על החשיבות ואיך ניתן למנוע חוסר בו, כדי שנוכל להעניק לעצמנו ולעובר שלנו את מה שהגוף צריך כדי להתפתח.

מאכלים עם ויטמין b12
קרדיט תמונה: canva

ויטמין b12 – כמה צריך לצרוך ממנו?

כשמדובר בוויטמינים השונים, גם כאן הכמות המומלצת תלויה בפרמטרים שונים, כמו: גיל, הרגלי אכילה ותפריט, מצב בריאותי וכו’. לדוגמא: לנשים בהריון או מניקות מומלץ לצרוך כמעט פי 2 מהממוצע (כמובן תוך כדי שימת דגש על בדיקות דם והתייעצות מול הרופא.ה).

מאילו מאכלים ניתן לקבל ויטמין b12?

ויטמין b12 נמצא בתצורתו הטבעית בעיקר במאכלים מן החי, או במאכלים אשר הוסיפו עליהם את הויטמין והם מועשרים בו (כמו: דגני בוקר וחטיפי אנרגיה מועשרים, סויה ושמרים מועשרים). מאכלים מן החי כוללים: מוצרי חלב, ביצים, דגים, בשר (בעיקר בקר וכבדים) ועוף.

ויטמין b12 – מתי נוצר חוסר בו?

עם הגיל, לרוב קשה יותר לספוג ויטמין זה. בנוסף, בקרב אנשים עם מחלות אוטואימוניות שונות או מחלות שלרוב קשורות למערכת העיכול ולקיבה כמו: צליאק, קרוהן או חיידקים שונים כמו הליקטובקטר, ברוב המקרים ימצא חוסר בוויטמין. וגם אצל אנשים אשר עברו ניתוח העוסק בבטן או בקיבה כמו לדוגמא קיצור קיבה ו/או כשמדובר באנשים שמרבים בצריכה מופרזת של אלכוהול.

כמו כן, התזונה שלנו בהחלט משפיעה על ספיגת הוויטמין, אך לא רק. לרוב בקרב צמחונים וטבעוניים תיתכן רמה נמוכה יותר ואף חוסר בוויטמין, אך גם בקרב מי שניזון ממאכלים מן החי ניתן למצוא חוסר ובעיות בספיגת הוויטמין ולכן חשוב לעקוב ולצרוך תחליפים או ליטול תוספים בהתאם.

בנוסף, במצבי אנמיה נמצא חוסר בוויטמין וגם בקרב אנשים שונים הנוטלים תרופות שונות, שעשויות לפגוע בספיגת הוויטמין.

יוגה בהריון
קרדיט תמונה: canva

חוסר בויטמין b12 – הם יש תסמינים?

אם מדובר בחוסר קטן, לא תמיד יהיו סימפטומים, לכן חשוב לבדוק באופן שגרתי בבדיקות דם. בחוסר משמעותי תיתכן אנמיה ו/או חלק מהתסמינים הבאים: תחושות של עייפות, חולשה, סחרחורת, חיוורון, קוצר נשימה, דופק מואץ, לשון חלקה, עצירות, שלשולים, חוסר תיאבון, גזים, רפיון שרירים, לקות בראייה, דכאון, אובדן זיכרון או שינויי התנהגות, בעיות עצביות שעשויות להשפיע על ההליכה.

ואיך ניתן לטפל?

במידה וישנה אנמיה או בעיית ספיגה רצינית, יינתן הוויטמין באמצעות זריקות, כמובן שתחת הנחיות ומעקב בהתאם לרמת הספיגה, יתקבלו החלטות והנחיות אם להמשיך כך או לצרוך באמצעות תוספי תזונה ובאילו מינונים. במקרים שונים, יתכן ויומלץ על מינונים יומיים קבועים של נטילת הויטמין, שינוי תפריט וכו’. אך לגבי כל ההמלצות, יש להתייעץ עם הרופא.ה המטפל, בהתאם למצב הפרטני של כל אחת ואחד.

ויטמין בי 12 בהריון או אחרי לידה

לאורך ההיריון יש לבצע מעקב אצל האחות ואצל רופא.ת הנשים, בין היתר, גם בנוגע לספיגתו ולמינונים של ויטמין זה. הם ייעצו לך בכל הנוגע לסוג, לכמויות, לתוספים, יבחנו אם קיימת ההשפעה מסוימת במידה ונוטלים תרופות שונות.

במידה ואת טבעונית או צמחונית, חשוב שתתייעצי בנוגע לתפריט, לתוספים ולכמויות שחשוב שיהיו אצלך במאגר טרם הלידה. במיוחד אם את מתכננת להניק, על מנת שעוברך יקבל את כל מה שהוא צריך להתפתחותו התקינה כעובר ואז כתינוק.

קראי גם:

ליבי – מנחת הורים לתינוקות

גמילה מחיתולים, הדרכת הורים
0505784398

נעה ליבוביץ’ – מדריכת הנקה, דולה לאחר לידה ומנחת בית פתוח

דולה לאחר לידה, מדריכת הנקה
0505347633

הסטודיו של ענת

מדריכת פילאטיס, שינויים בגוף ובנפש
0544343479
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.