על פי הנחיות משרד הבריאות, אחד מהגורמים של מוות בעריסה הוא שינה על הבטן או על הצד.
ולכן כמובן שמבחינת משרד הבריאות שינה על הבטן נחשב מסוכן ואינו מומלץ! הטענה היא שכשהתינוק שוכב על הגב, האף והפה מופנים כלפי מעלה ואינם חסומים וכי יש יותר סיכוי שהתינוק יתעורר במידה ומצוי במצוקה מכיוון ששינה על הגב היא קלה יותר משינה על הבטן.
ההמלצות וההנחיות על מנת לנסות ולמנוע מוות בעריסה הינם:
- שינה על מזרן שטוח וקשיח
- שינה על הגב
- בעריסה או בלול ללא כריות, שמיכות, צעצועים או כל תוספת נלוות
- שינה באותו החדר איתך (אבל לא באותה המיטה!)
- שימוש במוצץ
- הנקה אם אפשרי ומסתדר
- לוודא שלתינוק לא חם מידי
ההמלצות הנ”ל תקפות בכל שעות השינה במהלך היום, הן במהלך היום והן בלילה.
ומה לגבי הטענה שבשינה על הבטן תינוקות ישנים ומתפתחים טוב יותר?
הגיוני שהם ישנים טוב יותר, כי למנח העוברי (שהידיים והרגליים מופנים לכיוון הבטן) הם רגילים עוד מהבטן והשינה בתנוחה זו היא חזקה יותר נמשכת זמן רב יותר.
תינוק שישן טוב יותר, אוכל טוב יותר וגם מתפתח בצורה תקינה יותר, מכיוון שמופרש הורמון הגדילה בשינה.
ולכן, עם הזמן ההנחיות מעט השתנו וההמלצה היא שאפשר להשכיב על הבטן כל עוד התינוק עירני ומושגח.
לשכיבה על הבטן בזמן עירנות והשגחה יתרונות רבים: חיזוק חגורת הכתפיים ושרירי הצוואר, התפתחות קוגנטיבית ומוטורית ובמידה והתינוק ישן רוב הזמן על הגב, שהייה ממושכת על הבטן במהלך היום, בעירנות חשובה לאיזון במיוחד במנחי הראש.
מה עושים כשתינוקות מתחילים להתהפך בעצמם?
למרות ההמלצות להשכיב תינוק על הגב לפחות עד שבן שנה ולמרות ההנחיות לגבי שינה על הבטן, תינוקות רבים יתחילו להתהפך בעצמם מהגב לבטן בשינה, באזור גיל חצי שנה ואף קודם. מה עושים במקרה כזה את שואלת? לרוב זה בסדר לתת להם להמשיך לישון ככה (החשש למוות בעריסה הולך ופוחת ככל שהתינוק גדל, אבל חשוב לזכור שעדיין קיים הסיכוי עד גיל שנה+-). הכוונה ב’לרוב זה בסדר’ מותנית בכך שהתינוק מתהפך באופן עיקבי כבר זמן מה עצמאית מהבטן לגב ומהגב לבטן ולא הגיע במקרה לתנוחה הזו בשינה לראשונה (מהגב לבטן).
במידה והתינוק במקרה הגיע לבטן במהלך השינה, כמה שזה קשה, יש להחזירו לשינה על הגב ולקוות שימשיך לישון חזק.
שינה על הבטן תינוקות שלא מוכנים אחרת
כן כן, גם בזה נתקלנו…אז מה עושים אם התינוק לא נרדם בשום צורה אחרת ומצליח להירדם רק על הבטן?
ישנם מספר שיטות על פי מומחים שונים שיכולים לסייע לתינוקות להירדם טוב יותר גם על הגב, כמו:
- עיטוף תינוקות – המדמה את מנחי העובר ברחם, כמובן בתנאי שמתבצע כראוי כי אחרת גם בעיטוף ישנם סיכונים. מוזמנת לכתבה מפורטת אצלנו באתר על עיטוף תינוקות – למה זה טוב וממה חשוב להיזהר.
- השמעת קולות המדמים את הרעשים ברחם או השמעת מוזיקה מרגיעה לתינוקות וגם מרגיעה וכייפית עבורנו.
אני כל כך גמורה, מה עושים?
זה נכון שבשינה על הבטן תינוקות לרוב ישנים טוב יותר ובשלוש וחצי לפנות בוקר, כל מה שאת רוצה זה שהתינוק שלך ישן ולפעמים זה נשמע כמו פיתרון טוב. חשוב לזכור שזה זמני, זה באמת באמת קשוח לא לישון (סוג של עינוי תכלס) אבל באיזשהו שלב זה עובר וזה לא באמת שווה לקחת את הסיכון. גם שימי לב שבשנייה אפשר להתעפץ כשהתינוק עליך ואתם ישובים על הספה או בסביבה שאינה בטוחה כי הוא חלילה יכול להתגלגל. תדאגי תמיד להיות בסביבה בטוחה או ליד אדם נוסף עירני כשהוא נמצא בזרועותיך או שוכב עליך כי כשאנחנו כל כך עייפות (וגם שלא כזה) זה עניין של שניות להתעפץ ואף להירדם כשהוא עלינו.
זה נכון שלהיות גמורה זה חלק מהקטע ולרובינו, אם לא לכולנו קשה. קשה מאוד. אל תתמודדי לבד עם הדילמות לגבי חוסר השינה בפרט ובכלל תתייעצי עם רופא.ה או עם אחות טיפת חלב אם המצב באמת קשה, לגבי פתרונות וכלים איך ניתן להקל על הסיטואציה הלא פשוטה הזו.