טכניקה בה עוטפים את התינוק באמצעות בד נושם, מהצוואר מטה, כדי להגביל מעט את תנועות גופו, ע”מ להקנות לתינוק תחושת חיבוק, ביטחון והגנה כפי שהיה רגיל לה, ברחם.
עיטוף תינוקות, הינה טכניקה הקיימת אלפי שנים, גם בתרבויות עתיקות, שכבר אז הבינו את החשיבות הכה טבעית בהענקת תחושת ביטחון לרך הנולד, שיוצא לאוויר העולם.
לתינוקות שרק נולדו ריפלקסים (ריפלקס המורו– בו פורש התינוק ידיים לצדדים בבהלה) ותנועות בלתי רצוניות על כן הם נוטים להבהיל ולהעיר את עצמם.
עיטוף תינוק מדמה את מגבלות התזוזה שהיו עד כה ברחם, שהקנו לתינוק תחושת הגנה ורוגע. כך בעצם, העיטוף עוזר להסתגלות הדרגתית לגבולות החדשים שמחוץ לרחם ומאפשרים לתינוק להירגע ולאף לישון טוב יותר.
בנוסף, העובר נמצא ברחם בתנוחה כפופה ועיטוף עוזר לתינוק שרק נולד להיות במנח מעט יותר מיושר.
עיטוף תינוקות – מה הלו”ז?
למי שבוחרת בטכניקה זו, מומלץ להתחיל בעיטוף כבר מיום הלידה ועד לגיל כ- 3-6 חודשים. יש לשים לב מתי העיטוף כבר לא מתאים לתינוקך אם מראה סימני התנגדות או חוסר נוחות או אם הגיע כבר לשלב שהוא יכול להתהפך עצמאית על בטנו.
ניתן לעטוף את התינוק כשאינו רגוע או שקט ולבחון אם זה אכן מתאים לו ומרגיע אותו.
חשוב לשים לב, שתינוקות צריכים להניע את גופם להמשך התפתחותם התקינה, אז לא להתלהב מהשיטה יתר על המידה ובהדרגתיות לצמצם את זמני העיטוף.
העיטוף כאמור יכול להרגיע עד מאוד. חשוב שנקפיד על זמני האכלה קבועים למרות שהבייבי אולי יעדיף להמשיך לישון.
פינת התכלס: איך עושים עיטוף לתינוק
בשנים האחרונות חזר מנהג העיטוף לאופנה וניתן לרכוש מוצרים ייעודיים למטרה זו.
הכי חשוב לפני שמתחילים, זה להניח את הבייבי במקום בטוח על ידך ולקחת בד נושם, בצורת ריבוע איתו יהיה קל לבצע את העיטוף.
- יש לפרוס את הבד בצורת מעויין לכיוונך ולקפל את השפיץ העליון מעט לכיוון השפיץ התחתון.
- יש להניח את הבייבי על הבד, כשהוא שוכב על גבו עם הפנים אליך, שצווארו מונח על הקו העליון של השפיץ שקיפלנו כלפי מטה, כך שרגליו קרובות לשפיץ התחתון (והוא נראה מעט כמו סופרמן עם גלימה☺)
- מרימים את אחת מפינות הבד, על גוף התינוק לכיוון הצד השני, בעודך מחזיקה את הבייבי ואז דוחפים פינה זו מתחת לגופו של הבייבי.
- יש לכסות את רגליו של הבייבי עם הבד ולקפל את השפיץ התחתון של הבד, כלפי מעלה, מעל רגליו של התינוק.
- בעודך מחזיקה את התינוק, הרימי את הפינה השנייה של הבד ועטפי את הבד על גופו של התינוק מהצד השני. חובה לדאוג לכך שראשו וצווארו של הבייבי יישארו חשופים.
*במהלך העיטוף יש לשים לב:
– צוואר וראש התינוק חשופים תמיד ! אין לאפשר מצב בו עיטוף הבייבי יהיה רופף. חשוב שיהיה מהודק כראוי, אך לא יותר מידי כמובן (חשוב שתתאפשר תנועת בית החזה והברכיים של התינוק).
– סוג הבד: חשוב שיהיה נושם ונעים קל, דק ולא כבד.
– שלא חם מידי לתינוק, לא להלביש בעודף שכבות בנוסף לבד, כי עיטוף התינוק יוצר חמימות עבורו.
עיטוף תינוקות: יתרונות
- שינה– כפי שציינו קודם, עיטוף תינוקות מקנה תחושת ביטחון ועוזר בהסתגלות לעולם שמחוץ לרחם. יתרון מהותי וחשוב הוא איכות השינה של התינוק (והיי! מי לא תשמח לתינוק שישן טוב יותר?!) מאחר והעיטוף מרגיע ומונע את ההתעוררויות כתוצאה מריפלקס המורו.
- הנקה– העיטוף מייצר גבולות ברורים יותר לתינוק, בעת הנקה התינוק יהיה נינוח וייצמד לאמו ויוכל להתמקד בהנקה.
- פציעות– העיטוף מונע מהתינוק לשרוט ולפצוע את עצמו.
- גזים– עיטוף עשוי להקל בתופעת הגזים (כתבה גזים תינוקות) כיוון שעיטוף מרגיע, מחמם ומצמיד את אבריו לגופו.
חסרונות ודגשים לעיטוף:
- תלות– כמו בכל דבר, התינוק עשוי להתרגל לנוחות שבעיטוף וברגע שמשתחררים מהעיטוף, תיתכן גמילה לא קלה.
- עלול להזיק למפרק הירך – במקומות שונים בעולם רופאים מזהירים כי עיטוף תינוקות עשוי לעכב התפתחות תקינה של מפרק הירך וכי תינוקות צריכים להיות חופשיים לזוז ולבעוט.
- עשוי להעלות סיכוי למוות בעריסה – מכיוון שלא ברור בדיוק מהן הסיבות לתופעה נוראית זו, מתבצעים מחקרים כל הזמן ובחלק מהממצאים נמצא קשר בין עיטוף לא נכון למוות בעריסה.
כמובן שאם את לא סגורה אם השיטה מתאימה לך ולבייבי, או שאת לא בטוחה איך לעשות עיטוף נכון – תתייעצי עם הרופא.ת ילדים או עם אחות טיפת חלב.