יש הטוענים כי בתהליך בקיעת השיניים, השן עשויה לייצר חתכים בחניכיים ולכן תינוקות חווים כאבים עצומים, אפילו ברמה של צירי לידה. מכיוון שלא באמת ניתן לבחון זאת ולמזלנו תינוקות אינם זוכרים זאת כשמתבגרים, מה שנוכל לעשות זה לנשום עמוק ולהגיע עם המון סבלנות, הכלה ותמיכה בבייבי בתקופה לא פשוטה זו.
כל תינוק הוא שונה ולכן גם זמני בקיעת השיניים משתנים בין תינוק לתינוק. אצל רוב התינוקות תבקע השן הראשונה בשנה הראשונה לחייהם. כשהממוצע הוא שסביב גיל חצי שנה, תבקע שן החלב הראשונה.
חלק מהתינוקות יוולדו עם שן חלב ראשונה, אצל חלקם היא תבקע לפני גיל ארבעה חודשים ואצל חלק אפילו אחרי גיל שנה.
מרגע בקיעת השיניים, שיני החלב יבקעו בקצב של כ-4 שיניים כל חצי שנה. לרוב הן בוקעות בזוגות. אחרי ששיני החלב נופלות, הן יוחלפו בשיני בשר באזור גילאי 6 עד 12.
שיניים תינוקות – מהם הסימפטומים
לעיתים בתהליך בקיעת שיניים תינוקות לא יחוו כאב או אי נוחות.
במקרים אחרים הם עשויים לחוות סימפטומים שונים שיתחילו כשלושה עד חמישה ימים לפני שהשן מבצבצת לה, סימפטומים כמו:
- נפיחות בחניכיים ובאזור ממנה בוקעת השן
- לחיים סמוקות
- חום נמוך סביב ה-38 מעלות, כמובן שאם החום עולה או לא יורד חזרה, יש לגשת לרופא.ה כי זה יכול להיות כלל לא קשור לשיניים אלא לוירוס או מחלה אחרת.
- ריור מוגבר שעשוי לגרום לפריחה באזור הפנים
- רצון לנשוך, ללעוס ולהכניס חפצים לפה על מנת להקל על הכאב
- חוסר נינוחות ובכי
- הפרעות בשינה
את מכירה את הבייבי שלך הכי טוב, במידה ואת לא בטוחה שהסימפטומים קשורים לבקיעת שיניים או חוששת מכל סיבה שהיא – תתייעצי עם רופא.ת הילדים.
סדר בקיעת שיניים
בדרך כלל באזור גיל חצי שנה, השיניים שבוקעות ראשונות הן השיניים החותכות המרכזיות בלסת התחתונה, אחריהן החותכות הצידיות והעליונות בלסת העליונה.
באזור גיל שנה וחצי, בוקעות השיניים הטוחנות הראשונות. לרוב התחתונות יבקעו קודם.
לאחריהן הניבים, שבוקעים באזור גיל שנתיים. האחרונות להופיע הן הטוחנות הראשונות ואז הטוחנות האחוריות, שבוקעות בדרך כלל רק מעט לפני גיל 3.
תהליך בקיעת השיניים מסתיים לרוב עד גיל שלוש, כשבפה הפעוט 20 שיני חלב. בנות לרוב מקדימות את הבנים בגיל בקיעת השיניים.
איך ניתן להקל על בקיעת שיניים?
בזמן בקיעת שיניים תינוקות רבים סובלים מכאבים רבים באזור החניכיים, כתוצאה מחדירת השן את החניכיים העדינות והרכות.
ישנם מספר דרכים שיכולים לעזור להקל על הבייבי:
נשכנים קרים – נחשב כפתרון בטוח מכיוון שמדובר במוצרים שפותחו במיוחד כדי להקל על כאבי שיניים. כמובן שיש לפעול לפי הוראות היצרן, לדאוג שהמוצר שלם ולא פגום ושהנוזל נשאר בתוך הנשכן!
כשתינוקות מכניסים לפיהם נשכן שקורר או הוקפא (כל נשכן הוא שונה ויש לעיין בהוראות היצרן כמובן) הם ירגעו לרוב, כי נשכן קר מפחית את הכאב ואת הנפיחות בכך שמכווץ את כלי הדם שבפה ובחניכיים.
עיסוי החניכיים – כשהידיים נקיות, באמצעות האצבעות עיסוי של תנועות מעגליות עוזרות להגביר את זרימת הדם ולעזור להקל על הכאב.
מזון מצנן ומרגיע – כמובן שתלוי גיל ותלוי מה כבר טעם תינוקך (מוזמנת לכתבה טעימות לתינוק אם אתם בדיוק בשלב הטעימות). רק במידה וכבר התנסה בפרי כמו אבטיח או מלון קר, כבר טעם ומכיר יוגורט או סורבה – אלו הם מאכלים שיכולים לעזור להקל על הנפיחות והכאב.
הנקה – בתקופה של בקיעת השיניים תינוקות יונקים עשויים להירגע באמצעות ההנקה. ככל הנראה, גם אפקט המציצה עוזר, רק שימי לב שהוא גם יכול פתאום לתת לך איזה ביס מפתיע ולא נעים.
להימנע מתרופות ותכשירים למיניהם – לפי משרד הבריאות מוצרים שונים כמו: ג'לים, טיפות, הומאופתיה, שרשרת ענבר עשויים לגרום ליותר נזק מתועלת וחשוב להתייעץ עם רופא.ת ילדים במידה ורוצים להשתמש בתכשיר או מוצר כלשהו ע"מ להקל על כאבי שיניים.
מה עם התייעצות עם רופא.ה וטיפול שיניים?
כמו תמיד: על כל שאלה, ספק או תהייה יש לפנות לייעוץ עם רופא.ת ילדים
חשוב לדאוג לפה ולצחצח כבר מהשן הראשונה על בסיס יומי ולקבוע תור לרופא שיניים איך שמבצבצת לה השן הראשונה.
בתור התחלה הצחצוח יתבצע עם מברשת שיניים רכה במיוחד ומותאמת לגיל התינוק ועם מים בלבד. לא מומלץ להשתמש במשחת שיניים מתחת לגיל שנתיים וגם אחרי גיל שנתיים כמות משחת השיניים צריכה להיות מינימלית ולפי הוראות רופא.ת השיניים והוראות היצרן, כמובן.
2 תגובות
כבר כמה ימים שאנחנו לא ישנים, חשבתי שזה בטן… אבל הזכרתם לי שזה בכלל שיניים, איך לא חשבתי על זה?! תודה!
אוי יקירה! שמחנו לעזור ושיעבור בקלות ומהררר