ראיון עם טלי שילה על הדרך החדשה להתחיל את ההורות

תוכנית עם קונספט מעניין – הורות מקדימה

טלי היא מאמנת להעצמה אישית והורית ואמא לשני בנים, בני 12 ו-15. בשנה הראשונה של ההורות היא קיבלה מתנה משנה חיים כהגדרתה. “נחשפנו בשלב קריטי מבחינתנו, ומאוד לא קונבנציונלי – מבעוד מועד, להמון ידע וכלים בתחום ההורות, שעזרו לנו להבין איך להיות ההורים שאנחנו רוצים.

בזכות הלמידה המוקדמת הזאת, יכולנו מהתחלה לבחור איך להתנהל ולקדם את מה שחשוב לנו. ממש באופן מיידי הבנו את הערך המשמעותי של הדרך הייחודית שבחרנו”.

את המתנה של אפשרות זמינה, מקצועית, פרקטית ומאוד מקיפה להיחשף למידע בזמן מאוד ראשוני היא מעניקה להורים רבים ולילדיהם, בשלוש שנים האחרונות, בפורמט חדשני – תוכנית הורות בשם ‘הורות מקדימה’.

לפי מה שמספרים ההורים, מדובר בתוכנית מעצימה והכרחית לכל הורה שרוצה לבנות מערכת יחסים טובה עם ילדיו ולהרגיש טוב בתפקיד החדש והמהותי הזה.

מה חדשני בקונספט של התוכנית שאת מציעה ומה הופך אותה ל’משנה חיים’, כפי שאת מתארת?

הורים בדרך כלל לא לומדים הורות.

למרות שכבר שנים רבות מדברים על החשיבות של הדבר, בפועל, רק כאשר אנחנו עומדים בפני קשיים משמעותיים, שלא מותירים לנו ברירה אלא לפנות לעזרה, אנחנו פוגשים לראשונה ידע וכלים רלוונטיים.

אצלנו, כאמור, זה היה אחרת. בגלל שאני אשת מחקר ואסטרטגיה, באופן טבעי, כשנהיינו הורים, היה לי ברור שאני רוצה ללמוד את התחום. זכינו בחוויית הורות וחינוך מאוד משמעותית ומיוחדת.

הורות וחינוך הם עולם ומלואו ויש כל כך הרבה מה ללמוד ולדעת. לגשת להורות עם הידע הזה או בלעדיו זה הבדל של שמיים וארץ.

ליהנות מההורות – לא מובן מאליו

איך החוויה האישית שלך קרמה עוד וגידים לתוכנית?

עם השנים הבנתי יותר ויותר, ממה שראיתי סביבי וכן מהחוויות של ההורים שאני פוגשת לאורך שנותיי במקצוע, כמה זה לא ברור מאליו ליהנות מההורות.

הבנתי גם כמה השנים הראשונות שלנו כהורים משפיעות על ההתפתחות של הילדים כאנשים, וזה ריתק אותי.

בשילוב עם ידע בחדשנות, שגם אותו למדתי בשנים האחרונות, יצרתי תוכנית מסודרת עם מידע מאורגן ומגוון. היה לי חשוב לייצר שילוב מעניין של גישה ורעיונות בתחום, יחד עם המון פרקטיקה.

התוכנית בנויה בפורמט מיוחד, בו אני מלווה את ההורים בהטמעה וביישום, לאורך תקופה יחסית ארוכה. יש בה שילוב של מפגשים קבוצתיים וקו התייעצות אישי שעומד לרשות המשתתפים ותורם מאוד להטמעה של התכנים.

לאיזה גילאים מיועדת התוכנית?

הורות מקדימה היא תוכנית ממוקדת מאוד – להורים לילדים בגילאי 10 חודשים עד שנתיים. יש כאן חלון זמן אותו אנחנו מנצלים מכל מיני בחינות, גם ללמידה אפקטיבית ונינוחה.

זיהיתי שבגיל 10 חודשים זהו השלב שבו ההורים מתחילים להיות סקרנים ופנויים רגשית לחשוב על ההורות שלהם ועל דרכי החינוך שרלוונטיות להם.

הטווח העליון הוא שנתיים, כדי שנוכל ללמוד ולעבוד ‘בנחת’. לבנות את הדברים לאט לאט, ביסודיות שלב אחר שלב.

כשהאתגרים נהיים משמעותיים יותר, לרוב ההורים פנויים פחות ללמידה מסוג זה. בגילאי שנתיים ומעלה אני עובדת עם הורים בתהליכים פרטניים בצורה קצת אחרת.

ראיון עם טלי שילה על הדרך החדשה להתחיל את ההורות, על תוכניתה הורות מקדימה באתר ילדתי
Photo by: Guillaume de Germain On Unsplash

טעימה קטנה להמחשה

נשמח לקבל טעימה מהתוכנית עם דוגמאות לאתגרים שהתוכנית מכינה את ההורים להתמודד איתם.

בזכות הידע החדש שההורים מקבלים בתוכנית הם לומדים להסתכל ולהבין אחרת התנהגויות של ילדים.

במידה מסויימת, הם לומדים להסתכל על התנהגויות וצרכים דרך המשקפיים של הילדים ולא דרך המשקפיים שלנו הגדולים, שהיא עבורנו הדרך האוטומטית להבין את ההתנהגויות שלהם.

אתן לך דוגמה מאוד נפוצה: הורים שמתוסכלים מזריקת אוכל, בקבוק או חפצים. השלב הזה הוא שלב מאוד מוכר אצל מרבית הילדים. אנחנו מגיבים אליו בצורה אוטומטית בבקשות, ואז בהערות וכשזה לא עובד אנחנו כועסים.

הסיבה שזה לא עובד היא שאנחנו לא מבינים מה באמת מניע את הילדים לנהוג כך ולהמשיך למרות שאנחנו מנסים לגרום להם להפסיק. אנחנו לא מבינים שהם לא עושים לנו דווקא, מה שלגמרי נראה ככה כשהם זורקים שוב ואז מסתכלים עלינו ומחייכים.

למעשה, יש מאחורי ההתנהגות הזו צרכים “נסתרים”, קצת יותר מורכבים, שפחות מוכרים לנו. כשאנחנו לומדים להבין ולזהות אותם, אנחנו מתנהלים אחרת ותוך זמן קצר הדברים מסתדרים.

בתוכנית אנחנו לומדים איך לעבוד עם הילדים כצוות, כשהבסיס הוא להבין מה משפיע עליהם ואיך הם לומדים, ובו זמנית להבין מה לנו חשוב ומה אנחנו רוצים. הרי אנחנו מעוניינים להיות הורים נוכחים, הורים מלמדים ולא הורים שרבים ונוזפים, ולא הורים שמפחדים. הרבה התנהגויות ‘קשות’ נחסכות מאתנו ומהם בזכות הגישה והכלים. הרבה מאבקים נמנעים.

דוגמאות נוספות להתנהגויות רווחות שאנחנו לומדים להבין ולהתנהל מולן אחרת, הן התנהגויות כמו הרבצות של ילדים, נשיכות, העדפות לאחד מההורים, התנגדויות נחרצות לכל מיני דברים, התמודדות עם הבעת תסכולים קשים (כולל ההשתטחויות המפורסמות, מה שההורים מתארים כטנטרומים) ועוד.

גישות הורות בתוכנית

באילו גישות הורות את מאמינה ואילו גישות מלוות את התוכנית?

בשנים האחרונות הייתה לי הזכות לפגוש וללמוד גישה חינוכית-טיפולית שהמודעות אליה והשימוש בה הולכים ונהיים נפוצים יותר ויותר, גישה בשם ‘אייכה, הקשר המגדל’.

מדובר בגישה מאוד אפקטיבית ומוערכת בקרב הרבה הורים, שגם אושרה לפני למעלה משנה כתוכנית של משרד החינוך. בתוכנית שלי אני משלבת רעיונות מרכזיים וכלים מגישה זו, יחד עם רעיונות מרכזיים משיטת אדלר שעליה גדלתי מבחינה מקצועית.

גם שיטת אדלר וגם גישת אייכה הן חיוביות ואופטימיות מאוד, מעצימות את ההורה ואת ההשפעה החיובית של התקשורת שלו עם הילד ונותנות סל כלים ורעיונות יישומיים שמקדמים את התפתחות הילד והגדילה שלו.

איך יודעים אם התוכנית מתאימה לנו?

יש מגוון מניעים בזכותם הורים בוחרים בתוכנית, שיכולים להוות אינדיקציה שהקונספט הזה מדבר להורים ויכול להתאים.

החל מהורים שפשוט אוהבים ללמוד, הורים שמבינים את מורכבות התפקיד ההורי ואת הפוטנציאל הטמון בלמידה שלו, ודרך הורים שמגיעים כי הם רוצים להכיר אלטרנטיבות להורות שהם חוו והורים שרואים סביבם כל מיני דפוסים שהם פחות מתחברים אליהם ורוצים להכיר דרך אחרת.

אחד המניעים המאוד נפוצים זה הורים שמרגישים שיש ביניהם חילוקי דעות סביב הדרך לגדל ולחנך והיו רוצים למצוא דרך משותפת.
וכמובן השילובים ביניהם, כי הרבה פעמים אנחנו קצת מכל הדברים.

אז לסיכום, אם אני בעניין איך מתקדמים מכאן?

הרעיון של התוכנית של טלי הוא בהחלט חדשני והיה לנו חשוב לשמוע ממנה, להכיר ולהבין אותו.

משמח מאוד לשמוע שיש היום הכנה להורות, לא רק בתיאוריה אלא עם כלים פרקטיים, שממש יכולים לעזור לנו בתחילת דרכנו כהורים ולאורך השנים.

אם התחברת ואת מעוניינת לקבל פלטפורמה של ידע, יחד עם כלים פרקטיים ומודעות להורות ולחינוך, מוזמנת לקרוא עוד על התוכנית פה.

טלי שילה – מאמנת להעצמה אישית והורית, מתמחה בגיל הרך

מוזמנת לעקוב אחרי התכנים החשובים של טלי באינסטוש ובפייסבוק.

בתמונה טלי שילה, באתר ילדתי היר מספרת על תוכניתה החדשנית הורות מקדימה ראיון עם טלי שילה על הדרך החדשה להתחיל את ההורות
צילום: מירית אזר קרמון

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

ריאיון אישי עם קרן איתן – בעלת הבלוג המצליח “אמא כמוך”

חזרה לשגרה? על יציאה (ביג טיים!) מהשגרה וטיפים יישומיים להרגלי שינה

יעל רובינשטיין – מלווה ומאמנת נשים לבחור בעצמן

אימון אישי, יעוד וקריירה

Mk home

ארגון הבית, היום שאחרי הלידה
0548054932

פאלמרס

הכנה ללידה, מתנה מפנקת ללידה
0543401151
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

2 תגובות

  1. המתנה הכי גדולה שהורה יכול להעניק לעצמו זה את הקורס של טלי!

  2. מסכימות לחלוטין. טלי והתוכנית – ללא ספק מתנה ענקית!

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.