ריפלוקס בתינוקות: למה יש לתינוק שלך ריפלוקס ואיך אפשר לטפל בזה?

אם את קוראת שורות אלה, סביר להניח שגם את מתמודדת או רק חושדת שיש לתינוק שלך ריפלוקס, או שהוא פשוט פולט הרבה.

את ואני יודעות שזו לא החוויה שאיחלת לעצמך.

גם התינוק שלך שרוי בחוסר נוחות וכאב תמידי, ואת, רק רוצה חיים טובים לתינוק הסובל.

ריפלוקס בתינוקות: מה זה בדיוק?

ריפלוקס – reflux זה מצב שתוכן הקיבה עולה במעלה הוושט. את מאכילה את התינוק ובזמן האכילה או מיד לאחר הארוחה החלב עולה למעלה. יש מקרים שהחלב יוצא החוצה ויש מקרים שהחלב נשאר בחלל הפה או בגרון, והתינוק בולע בחזרה. 

כשדניאל שלי נולד והיה פולט המון, הייתי מחפשת סימנים, מה גרם לו לפלוט עכשיו?

גם בימים רגועים יחסית חיפשתי סימנים, הייתי בטוחה שהוא פולט פחות בגלל פעולות שביצעתי כמו טיול במנשא, או שתיית תה שומר. הפעולות האלה אכן יכולות לעזור בהתמודדות אבל לא רק.

הריפלוקס עצמו הוא הסימפטום בלבד. מאחורי הפליטות מתחבאות סיבות מגוונות. המטרה שלנו לטפל בסיבה ולא בסימפטום.

ראי המחשה בתמונה המציגה את מודל הקרחון. מעל פני הים-מה שאנחנו רואות. מתחת לפני הים- כל מה שאיננו רואות.

ריפלוקס אצל תינוקות
הריפלוקס הוא הסימפטום. הסיבות הן בסיס הקרחון. מתוך ההרצאה ריפלוקס 360

ריפלוקס בתינוקות – סיבות, התמודדות ואופן הטיפול

כאן תוכלי לקרוא על הסיבות הנוספות שיכולות לגרום לריפלוקס בתינוקות וכמובן גם על אופציות לטיפול והתמודדות עם ריפלוקס בתינוקות.

צורת האכילה – כשאנחנו מדברים על האכלת תינוקות כמעט תמיד ישאלו אותך מה הוא אוכל? הוא יונק או ניזון מתמ“ל? איזה תמ“ל חלבי או צמחי? וכשמדובר בקשיים של מערכת העיכול כמו בריפלוקס, תמיד ניתן משמעות גבוהה לתוכן האוכל, במיוחד בקרב תינוקות עם ריפלוקס. 

אבל רגע, בואי נשים את כל זה בצד, ונתרכז באיך התינוק אוכל. היניקה הינה ריפלקס מולד, מנגד אנחנו יודעים שיש המון קשיים סביב יניקה. האם התינוק תופס היטב את הפיטמה? האם הוא מצליח לינוק בצורה יעילה? 

הייתי רוצה להעלות אופציה נוספת: האם האכילה של התינוק שלך מהירה מדי? כשהאכילה מהירה מדי, ישנם מספר תופעות נלוות. כל פעולות המשיכה והגמיעה מתערבבות ולא מופרדות. בנוסף, התינוק עלול להכניס המון אוויר שיוצרות גראפסים תקועים (נרחיב על כך בהמשך). 

תינוק אוכל מהר כשהוא רעב מאוד או כשהוא מקבל זרימה גדולה וחזקה מדי של חלב. 

מה עושים? מדריכת הנקה זה תמיד רעיון טוב, וגם כשהתינוק אוכל מבקבוק.

פתרון נוסף הוא אכילה לפי דרישה ופחות להתנהל מול השעון. זה כולל ללמוד סימני רעב מוקדמים כמו צליל נה nea לפי פרסיליה דנסטן, וסימני רעב קצת יותר מאוחרים כמו צורת לשון וידיים קפוצות ומאוגרפות. אם התינוק יצליח לאכול בסימני רעב מוקדמים הוא יהיה רגוע יותר. 

מתח שריר – לפני שנצלול לעומק, אני רוצה לנסות להמחיש לך מהו מתח שריר. דמייני את עצמך במצבים שונים במהלך היום. רגעים בהם את דרוכה – בנהיגה, בפילאטיס, או כשאת באיזשהו שוונג של סידור ונקיון הבית. 

עכשיו תיזכרי ברגעים שאת נינוחה לחלוטין – שכובה על הספה מול הטלוויזיה. או כשאת יושבת על הספה והתינוק נרדם עליך. נכון שכל השרירים שלך רפויים? ובמצב הקודם הם היו מתוחים יותר, נכון? מתח השריר משתנה גם אצל התינוק שלך.

יש תינוקות שהם יותר קפוצים ומתוחים. ואם המתח מצטבר באזור של השכמות, צוואר, לסת כל פעולת האכילה מתקבלת במאמץ גדול מאוד. התינוק מתעייף, אולי נרדם, אולי יהיה רעב שוב בעוד שעה.
מצב כזה בהחלט יכול לגרום לתינוק שלך לפלוט הרבה יותר. 

מה עושים? כל מה שיעזור לתינוק שלך להיות רפוי יותר, אמבטיה חמימה, עיטוף, ערסול, עיסוי במגע עמוק, עיסוי פנים לסת ופה.

ריפלוקס בתינוקות
עיסוי פה לתינוקות עוזר להם לאכול ברוגע ולחזק את מערכת העיכול

גראפסים תקועים – בואי נבחן את מעגל האכילה. תינוק שוכב במשטח, הוא מכניס ידיים לפה, בוכה, צוחק, ממלמל. בזמן הזה הוא בוודאות בולע אוויר. האוויר הזה נכנס ונתקע בכל אורך הוושט בצורה של בועות אוויר. 

עכשיו התינוק אוכל מעל בועות האוויר וחלק מהחלב נשאר תקוע בין לבין. כשהתינוק ישחרר גראפס הוא יצא עם אותו חלב תקוע. כלומר ”פליטה“. הגראפס יכול לצאת באמצע האוכל או בסוף הארוחה. גם כאן נהיה קשובים לתינוק ואם הוא יוזם איזושהי הפסקה מהיניקה (של השד או של הבקבוק) ננסה להוציא לו גראפס. 

מה עוד אפשר לעשות? אני הולכת להציע כאן פתרון מהפכני: לנסות להוציא גראפס לפני האוכל. שוק, נכון? תאמיני לי, זה ישנה לתינוק את כל חוויית האכילה, במיוחד כשמדובר בתינוקות עם ריפלוקס.

סוד השרירים הטבעתיים – והנה הגענו לסיבה האחרונה והנפוצה ביותר לקיומו של ריפלוקס בתינוקות 

לכולנו יש שרירים בצורה עגולה, כמו טבעת. אחד מהם, הרלוונטי לריפלוקס של התינוקות הוא ”סוגר הוושט“. זה שריר טבעתי, חד כיווני. כלומר מה שיורד לא יכול לעלות. התפקיד שלו להחזיק את הכל כדי שלא יצא. מה קורה שהשריר הזה רפוי? הוא לא ממלא את תפקידו כראוי ואז התינוק שלנו סובל, ואנחנו אחריו. 

איך זה עובד? יש לנו שרירים טבעתיים כאלה בכל הגוף. מסביב לעיניים, פה,סוגר הוושט, קיבה, מעיים והסוגרים של השתן והצואה. כולם עובדים ביחד. מתכווצים ומרפים באותו זמן.

“נקבים נקבים, חללולים חלולים“ כל פעם שאני מספרת על זה אני מתמלאת פליאה מבריאת גוף האדם. לגוף שלנו יש יכולת ריפוי טבעית. שהאיזון מופר יש קושי בתחום הריפוי העצמי. תשמעו סוד- אנחנו יכולים לאמן ולחזק את השרירים הטבעתיים האלה. וכשנעזור לתינוק שלנו לחזק את סוגר הוושט, האוכל יישאר בפנים. לא רק זה.

תהיה הטבה בכל מערכת העיכול והנשימה. סיכום ביניים: נתמקד בחיזוק סוגר הוושט על ידי חיזוק שריר טבעתי אחר. כזה שאנחנו יכולים להשפיע עליו. השפתיים וחלל הפה.

התינוק שלך עשה פעם קקי בזמן שהאכלת אותו? בדיוק. ככה נדע שזה עובד. אצל נשים גם סביב הרחם ישנם שרירים טבעתיים.

בלידה של השנייה שלי, רומי, הייתי מאוד קפוצה והפתיחה לא התקדמה. לפי השיטה הייתי צריכה להרפות את הפה. זה הצליח שהפרחתי בועות סבון. אז שריר טבעתי אחד עבד (הפה) וכל השרירים הטבעתיים הצליחו להרפות אחריו.

מה עושים? גם אם לא הכרת את המינוח ריפלוקס בתינוקות ובפרט, כשמדובר בתינוקות עם ריפלוקס נבצע עיסוי פה שיגרום לתינוק לכווץ את הפה, ואז גם סוגר הוושט יתכווץ.

כשנעשה את זה שוב ושוב נקבל פעולה של הרפיה-כיווץ-הרפיה-כיווץ, ממש כמו בחדר כושר. כן, כן, חדר כושר למערכת העיכול.

כבר עכשיו את יכולה לקחת חיתול טטרא ולבצע שפשופים על השפתיים של התינוק. זה יעזור לו להיות מודע יותר לשפתיים ובכך להניע אותן בצורות שונות שלא עשה עד היום.

יש עוד מגוון צורות לעיסוי פה שאני מלמדת בסדנאות ובליוויים אישיים כדי לעזור לתינוקות בכלל ולתינוקות עם ריפלוקס בפרט, לאכול ברוגע ולחזק את מערכת העיכול.

אני הדר חדד, מטפלת בשיטת ורדי, שיטה נירו-פיזיולוגית התפתחותית. עוזרת לתינוקות ופעוטות עם קשיי וויסות וקואורדינציה. האהבה שלי היא טיפול בתינוקות עם ריפלוקס כדי שיתחילו את החיים ללא כאב וללא קשיי התפתחות הנובעת מהריפלוקס.

לתכנים נוספים על ריפלוקס בתינוקות, מוזמנת ל:

מהבטן אל הלב הדרכת הורים

אח חדש במשפחה, הדרכת הורים
0587908013

ליבי – מנחת הורים לתינוקות

גמילה מחיתולים, הדרכת הורים
0505784398

שירלי כנעני מאמנת

אימון אישי
0543352211
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.