להטיס מיתוסים: כפיפות בטן אחרי הלידה

מיתוס :
כפיפות בטן לאחר לידה יורידו את הבטן.
חשוב לקרוא עד הסוף

התשובה היא לא חד משמעית.

ביצוע כפיפות בטן, כמו גם כל תרגיל כושר ברמת קושי גבוהה עשוי להיות מומלץ או לא מומלץ לאחר לידה. זה משתנה בהתאם לאישה- רקע האימונים בהריון, יכולותיה, מצבה הגופני (והרגשי) ואיכות הביצוע.

כידוע, במהלך ההריון שרירי הבטן עוברים מתיחה עד כדי הפרדות על מנת שהבטן תתרחב ותכיל את העובר הגדל.
זהו תהליך טבעי והכרחי לקיום ההריון.
שרירי הבטן חוזרים לעצמם בקצב שונה בין אישה לאישה, ועם תלות בלידה, במצב השרירים לפני ובמהלך ההריון והכי הרבה – גנטיקה😉.

ההמלצה שלי, במידה והאישה מרגישה טוב אחרי לידה, התאמנה בהריון ומוכנה להתחיל –
לא לחכות לחזור לתנועה.
הפרדות בטנית והטיפול בה לאורך השנים האחרונות, עבר להתייחסות מאוד אינדיבידואלית שלוקח בחשבון את יכולות האישה, איכות התנועה, האם התאמנה בהריון ואיך היתה הלידה.

הפרדות לרוב עדיין קיימת אחרי 6 שבועות ולעתים גם אחרי 4 חודשים. האם זה אומר שאסור להתאמן?
לא! להיפך, חזרה לאימונים בצורה מדורגת (ואם אפשר לצד אשת מקצוע שמבקרת את איכות התנועה) מומלצים על מנת לסייע להפרדות הבטנית, גם במועד סמוך לאחר הלידה. כמובן עם תלות במצב היולדת, הלידה שעברה ויכולותיה.

מה ניתן לעשות? יש הרבה תרגילים מעולים ויעילים לחיזוק הבטן מן היסוד. יש מגוון תרגילים מומלצים לאחרי לידה, ואף תרגילי בטן שמשקמים ומחזקים את הבטן במצב של הפרדות בטנית.
כפיפות בטן לאחר לידה זהו נושא שזוכה להרבה מחקר בשנים האחרונות, לאור ממצאים עדכניים כי ביצוע נכון, הדרגתי ומותאם של כפיפות בטן עשוי לסייע בהפרדות הבטנית.

עם זאת, יש לזכור שהגוף אחרי הריון ולידה עבר איזשהו טראומה. מאוד חשוב להחזיר את הגוף לתנועה ברגע שאפשר, אך נרצה לחזור בצורה הדרגתית ,מותאמת למצב הכושר שלנו לאורך ההריון ועם תלות בהרגשה הכללית, בלידה ומצב בריאות כללי.

חשוב לי לציין שההנחיות משתנות כל הזמן, אני אישית בעבודתי עם נשים לאחר לידה לא אתן כפיפות בטן מרובות כתרגיל ראשון (אלא יותר אבדוק את מצב השרירים כדי לבנות תכנית המשך), ומאמינה בחזרה הדרגתית גם לתרגיל הזה, כמו לכל תרגול גופני אחרי לידה שלוקח בחשבון גם את מצב קרקעית האגן.

עם זאת, מבחינת הנחיות רשמיות אין מניעה לבצע, אך לי חשוב להדגיש את נושא החזרה ההדרגתית והמותאמת לאישה ולקחת בחשבון את כל המשתנים שציינתי לעיל.

לסיכום, בביצוע כפיפות בטן באופן נכון ומבוקר שכולל נשימה, יש יתרונות רבים שנמצאו במחקרים כמסייעים לשיפור מצב ההפרדות.

אצל רוב הנשים ההפרדות הבטנית מספר חודשים לאחר הלידה אינה תחשב קלינית. ברוב המקרים ניתן לטפל על ידי ביצוע תרגילים מותאמים, תרגילי נשימה ותרגול קרקעית אגן. במקרים בהם ישנה הפרדות קלינית יש להתייעץ עם רופא.

לכל הטיפים ההכרחיים, לכל אישה אחרי לידה, היכנסי לכתבה: התעמלות אחרי לידה – איך מתחילים? כללי אצבע וגם תרגילי כושר עם התינוק.

חידשתי לך? ממש אשמח לשמוע בתגובות וכמובן גם לענות על שאלות בנושא.

האם שוכבת על המחצלת ומחבקת את התינוק לשיחרור ומתיחה כושר אחרי לידה יחד עם התינוק
צילום: תמר שמש

על מחברת הכתבה:

שירה אורן

B.ed ,MPH, מדריכת פילאטיס מוסמכת בעלת 15 שנות ניסיון המתמחה בטיפוח יציבה ובאימונים לנשים בהריון ואחרי לידה. בעלת סטודיו כושר אונליין (כולל שיעורים לאחרי לידה!)

מהבטן אל הלב הדרכת הורים

אח חדש במשפחה, הדרכת הורים
0587908013

טליה שחר – מטפלת LI-CBT

היום שאחרי הלידה, חרדה אחרי לידה
0526678028

דניאל מנו | הורות בחיבור

אח חדש במשפחה, הדרכת הורים
3920827833
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

7 תגובות

  1. תודה רבה על המידע באחלט חידשת לי👏🏻👏🏻
    אשמח לעוד טיפים בנושא❤️

  2. המיתוס הכי גדול; חופשת לידה. ילדתי בתקופת הקורונה ואם יש משהו שזה בטוח לא היה זו חופשה. עם הבת הראשונה טיילתי הרבה, בתי קפה והרבה זמן פנוי…הפעם? ממש לא. חופשה זה שם קצת מטעה לאירוע הזה:-)

    1. ממש שם מטעה! גם חופשת לידה שלא בתקופה הלא פשוטה של הקורונה, רחוקה מלהיות חופשת בטן-גב עם מסאג’ים וקוקטיילים, אז על אחת כמה וכמה עכשיו. לפחות יצא לך להכיר גם וגם ובתקווה שה”חופשה” תעבור כמה שיותר בנעימים תחת הנסיבות.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.