במידה ואת מנסה להיכנס להריון או שקיים סיכוי שנכנסת להריון לא מתוכנן, המחזור החודשי מאחר וכו’ – כדאי שתבדקי אם את בהריון.
במידה ואת בהריון, מומלץ לעקוב כבר מההתחלה, לבצע בדיקות שונות ולשנות מעט את אורח החיים (היוש לויטמינים וביוש לסושי, לקוקטיילים לאגס בנדיקט ונפגש עוד תשעה חודשים)
בדיקת הריון – איך זה עובד בדיוק?
בדיקת הריון עשויה להראות אם את בהריון או לא. את הבדיקה ניתן לבצע בבית או אצל הרופא. אם מבוצעת כמו שצריך: בדיקת הריון מדויקת לרוב, ב-99%.
הבדיקה מודדת את רמות ההורמון גונדוטרופין כוריוני אנושי, שעולה בהריון מכיוון שמופרש מהשליה ולרוב נמצא בדם או בשתן בין 10-14 יום לאחר ההפרייה. הרמה עולה משמעותית בין שבוע 8 לשבוע 11 של ההריון.
חשוב לשים לב שהבדיקה לא תמיד מדויקת במיוחד בשלבים המוקדמים של ההריון, במצבים שונים ובמידה ונלקחות תרופות שונות.
כל חברה הינה שונה ומייצרת בדיקות שונות להריון, לכן חשוב להקפיד לקרוא את ההוראות לפני ביצוע כל בדיקה.
בדיקת הריון – איך מבצעים אותה?
ניתן לבצע בדיקת שתן ביתית או בדיקת דם במעבדה.
בדיקה ביתית – לרוב מתבצעת באמצעות מתן שתן לתוך כלי וטבילת המקל שמגיע בערכה בתוך הכלי או מתן שתן ישירות על המקל. התוצאה לרוב תופיע בין דקה לשתי דקות, אך זמן זה עשוי להשתנות בין החברות השונות של בדיקות ההריון. כמו גם איך מוצגת תוצאת הבדיקה.
בדיקת דם – לרוב זו תהיה בדיקה מדויקת יותר להבחין בהריון ותציין את רמת ההורמון בדם שהולכת ועולה, עם התקדמות ההריון אולם וניתן לראותה בדם גם בשלבים המוקדמים יותר. אולם זו אינה בדיקה שניתן לבצע עצמאית, אלא חשוב לבצע במעבדה עם אח.ות או רופא.ה מוסמכ.ת.
מתי יש לבצע בדיקת הריון?
כשמדובר בבדיקה ביתית, באמצעות מתן שתן ההמלצה היא לבדוק רק אחרי שבועיים מהמועד המשוער לכניסה להריון. כמובן שזה משתנה מבדיקה לבדיקה (ולכן חשוב לקרוא את ההוראות שעל גבי כל בדיקה) והמתנה למחזור שמתעכב/לא מגיע תיתן תוצאות מדויקות יותר בבדיקה.
הזמן האידיאלי לבצע את הבדיקה, הוא איך שמתעוררים על הבוקר עם מתן השתן הראשון ולפני ששתית או הכנסת משהו לפה. שתייה מרובה טרם הבדיקה עשוייה להביא לתוצאות שגויות, אפילו אם האשה אכן בהריון.
תוצאות של בדיקת הריון
בשימוש נכון, בדיקה ביתית אמורה להיות מדויקת ב-99% מהמקרים אך כמובן ששימוש לא נכון יביא לאחוזים אחרים ולתוצאות שונות.
בדיקה חיובית – מעידה על ריכוז של הורמון הגונדוטרופין כוריוני אנושי בשתן ויש לקבוע תור לרופא.ת הנשים להכוונה על המשך הדרך.
בדיקה שלילית – יכולה להעיד על מספר מקרים: או שאין הריון או שהבדיקה לא בוצעה על פי ההוראות או שהיא התבצעה מוקדם מידי. במידה ויש לך סימנים וסימפטומים להריון מומלץ שבוע אחרי לבצע בדיקה נוספת או לבקש מרופא.ת הנשים הפנייה לבדיקת דם.
השפעה של תרופות על תוצאות בדיקת הריון
חשוב לשים לב שישנם תרופות שונות בשוק שעשויות להשפיע על תוצאותיה של בדיקת ההריון. תרופות שלרוב הורמון הגונדוטרופין כוריוני אנושי הוא רכיב פעיל בהן. זה יכול להופיע בתרופות שונות לטיפול באלרגיות, תרופות למחלת הפרקינסון, כדורי שינה, משככי כאבים שונים, תרופות לפוריות, תרופות לאפילפסיה וכו’.
ולכן במידה ואת נוטלת תרופות שונות, חשוב שתבדקי אם ולמה יכולה להיות השפעה על תוצאות הבדיקה שלך לפני שאת מסיקה מסקנות.
מה עוד משפיע על הורמון הגונדוטרופין כוריוני אנושי
לעיתים יכולה לצאת תוצאה חיובית שמזהה את ההורמון המופרש (שלרוב מעיד על הריון) והאשה אינה בהריון.
עליה בהורמון זה עשויה להתרחש במצבים רפואיים שונים כמו אצל נשים לפני/בזמן גיל המעבר, ציסטות בשחלות, וסוגי סרטן שונים כמו סרטן השחלה ומחלות כליה או זיהום בדרכי השתן.