דלקת חניכיים בהריון: מה שחשוב לדעת

דלקת חניכיים במהלך ההיריון היא תופעה נפוצה הנגרמת כתוצאה משינויים הורמונליים, עלייה בזרימת הדם לרקמות הפה, ושינוי בהרכב החיידקים בחלל הפה.

השינויים הללו עלולים לגרום לנפיחות, דימום מהחניכיים, ורגישות יתר, במיוחד בשגרה היומיומית של צחצוח שיניים או אכילה.

למה חשוב לטפל בדלקת חניכיים בהריון?

לא רק שהשארת דלקת חניכיים בהריון ללא טיפול עלולה לגרום לאי-נוחות וכאב, היא גם יכולה להוביל לבעיות חמורות יותר כמו מחלות חניכיים כרוניות (פריודונטיטיס).

מחקרים רבים מצביעים על קשר בין בריאות חניכיים לקויה במהלך ההיריון לבין סיבוכים כמו לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך. להלן מספר מחקרים מרכזיים בתחום:

מחקר מאוניברסיטת צפון קרוליינה (1996)

מחקר זה, שנערך בארצות הברית, היה בין הראשונים שהצביעו על קשר בין מחלות חניכיים לסיכון מוגבר ללידות מוקדמות ולילודים במשקל נמוך.

החוקרים מצאו שנשים עם מחלות חניכיים נמצאות בסיכון גבוה יותר ללדת לפני שבוע 37 או ללדת תינוקות במשקל נמוך מ-2.5 ק"ג.

נייר עמדה של הפדרציה האירופאית לפריודונטיה והאיגוד האמריקאי לפריודונטיה (2023)

בנייר עמדה זה, שפורסם על ידי גופים מובילים בתחום רפואת החניכיים, נכתב שמחלת חניכיים קשורה לסיכון מוגבר ללידה מוקדמת, ילודים במשקל נמוך ורעלת הריון. המסמך מדגיש את החשיבות של טיפול במחלות חניכיים במהלך ההיריון להפחתת סיכונים אלו.

מחקרי עוקבה גדולים (שנות ה-2000)

מספר מחקרים שנערכו בקבוצות גדולות של נשים בהריון הראו שהסיכון ללידה מוקדמת גדול פי 4.5 עד 7, ובחלק מהמחקרים אף עד פי 10, אצל נשים שסבלו ממצב של דלקת חניכיים בהריון, לעומת נשים ללא הדלקת.

מחקרים אלו ואחרים מדגישים את החשיבות של שמירה על בריאות החניכיים במהלך ההיריון, לא רק למען בריאות האם, אלא גם למען בריאות העובר.

דלקת חניכיים בהריון
קרדיט לתמונה: Freepik

שיטות טיפול מומלצות

1. שמירה על שגרת היגיינת פה יומיומית – היא הצעד הראשון והחשוב ביותר לטיפול ומניעת מצב של דלקת חניכיים בהריון. צחצוח שיניים פעמיים ביום עם מברשת שיניים רכה ומשחת שיניים המכילה פלואוריד מסייע במניעת הצטברות פלאק והחמרת הדלקת.

    2. שימוש יומיומי בחוט דנטלי – מאפשר ניקוי בין השיניים, אזורים שמברשת השיניים אינה מגיעה אליהם, וכך מסיר שאריות מזון וחיידקים, ומומלץ לקבוע ביקורים סדירים אצל השיננית לניקוי מקצועי של השיניים. ניקוי כזה מסייע בהסרת אבנית ופלאק בצורה יסודית, ובמהלך ההיריון הוא נחשב לבטוח והכרחי לשמירה על בריאות הפה.

    3. שימוש מושכל בשטיפות פה – שטיפות פה אנטי-בקטריאליות יכולות לשמש ככלי משלים בהפחתת דלקת חניכיים בהריון, ובהקטנת הצטברות החיידקים בחלל הפה. עם זאת, יש להשתמש במי פה כאלה רק בהמלצת רופא השיניים, כדי לוודא שהם מתאימים למצב הספציפי של האישה ההרה.

    4. תזונה נכונה ומאוזנת – ממלאת אף היא תפקיד מרכזי בשמירה על בריאות השיניים והחניכיים. תפריט עשיר בוויטמינים ומינרלים, ובמיוחד בוויטמין C ובסידן, מסייע לחיזוק הרקמות ולשיפור הבריאות הכללית של החניכיים.

    הכתבה בחסות: מרפאת שיניים פריודונט 

    נעה ליבוביץ' – מדריכת הנקה, דולה לאחר לידה ומנחת בית פתוח

    דולה לאחר לידה, מדריכת הנקה
    0505347633

    יעל רובינשטיין – מלווה ומאמנת נשים לבחור בעצמן

    אימון אישי, יעוד וקריירה

    אנני רבינוביץ- הדרכת הורים

    דולה לאחר לידה, הדרכת הורים
    0585017584
    חיפוש

    תהיי חברה?

    הרשמי לעדכונים:

    אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

    שתפי בפייסבוק
    שתפי בטוויטר
    שתפי בפינטרסט
    העבירי בווטסאפ
    העבירי במייל
    תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

    אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

    היי אימוש, מחפשת משהו?
    תהיי חברה,
    הרשמי לניוזלטר

    הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.