הנקה בשכיבה היא אחת מתנוחות ההנקה שמאפשרות לך להניק את תינוקך בשכיבה.
בהנקה בשכיבה, את שוכבת על הצד כשתינוקך מולך, שוכב גם הוא על הצד כשאתם אחד מול השני, בטן אל בטן☺, כשראשו בגובה החזה שלך ורגליו לכיוון רגליך.
חשוב שתתמקמי בצורה נוחה על המיטה/הספה/השטיח ותדאגי שהסביבה בטיחותית (כדי למנוע חלילה גילגול).
תדאגי לך לכרית נוחה ותסתובבי על הצד כשאת נשענת על משהו כמו כרית נוחה לתמיכה. ע”מ להקל על הגב תנסי לדאוג שאת מיושרת (שהגב והירכיים נמצאים על אותו הקו) ותכופפי מעט ברכיים (ואפילו תוסיפי לך כרית בין הברכיים לנוחות נוספת).
מוזמנת להניח את היד שעליה את שוכבת מתחת לראש או לתמוך בתינוקך באמצעותה.
שימי לב שפי התינוק בגובה הפטמה ושאת יכולה עם ידך למשוך בשד ולעזור לכוון את התינוק. חשוב שלא תשעני לכיוון התינוק אלא לכוון אותו כדי שהוא יוכל לפתוח את פיו (אפשר עם עזרה ממך באמצעות דיגדוג הלחי או הסנטר) כדי להתחבר לעטרה של הפיטמה ולינוק.
בכל מקרה שאת לא בטוחה אם התינוק אכן יונק בצורה יעילה ו/או מצליח לתפוס את העטרה כולה, ההמלצה היא תמיד להתייעץ עם אחות איפת חלב ויועצת הנקה.
הנקה בשכיבה – מתי כדאי להניק בתנוחה זו?
רובינו מוצאות את עצמנו בחיפוש אחר כורסאת ההנקה האידיאלית או כרית הנקה שתתמוך בנו ובגופנו שבסופו של יום בתנוחות היושבנות אנו נמצא את עצמנו לרוב מכופפות. מה שיביא לנו לא מעט כאבי צוואר וגב בנוסף לשלל המשימות שאנחנו מפרפרות במהלך היום.
הנקה בשכיבה זוהי תנוחה נהדרת להניק בה ולשלב אותה יחד עם תנוחות ההנקה השונות שבמשך היום.
מתי מומלץ להניק בתנוחה זו?
ישר אחרי הלידה – כדאי ללמוד כבר אז הנקה בשכיבה ואם יש צורך להיעזר באחיות וביועצות ההנקה שבבית החולים. זוהי תנוחה שתקל על גופך הכאוב והתשוש. כמובן שחשוב לזכור לאבטח את המיטה עם כרית וע”י הרמת המסילות שבצידי המיטה.
לאחר ניתוח קיסרי – גם ככה את כולך אקסטרה כאובה באזור הבטן (היכן שלרוב התינוק מוצמד אלינו כשאנו מניקות בישיבה) ולכן הנקה בשכיבה יכולה להקל על הכאבים ולמנוע לחץ נוסף של תינוקך על כל אזור הבטן.
כשיש לך שדיים גדולים מאוד – תרים את היד מי שלא חושבת כשמתחילה להניק שיש לה שדיים עצומים?! אבל חשוב לזכור שהכל יחסי והכוונה היא למי שבאמת יש שדיים גדולים גם טרם ההנקה ושבהנקה ממש קשה להצמיד את התינוק לפטמה מפאת גודלם. הנקה בשכיבה היא לרוב פתרון טוב, בו יותר נוח לתרגל את ההנקה לפחות בתחילתה עד שאת נהיית ספצית ואז החיבור הולך ונהיה קל וטבעי יותר.
כשאת חווה כאבי צוואר וכאבי גב – לא רק שאת נושאת כל היום את התינוק בידיים, מרימה ומרדימה גם הנקה ממושכת בישיבה (מעצם הכיפוף) עשויה להביא לכאבים שונים בגופנו, בעיקר באזור הצוואר, השכמות והגב. הנקה בשכיבה לרוב מקלה על הגוף ושווה בהחלט לנסות ולגוון. מוזמנת לכתבה שבהחלט יכולה לתרום לך ‘איך ניתן למנוע כאבים אחרי לידה, הנובעים מטיפול בתינוק’ .
באמצע הלילה וכשאת ממש עייפה – גם ככה כל כך קשה לקום כל שעתיים-שלוש להניק ואנחנו נוטות למצוא את עצמנו כל כך עייפות ואז הנקה בשכיבה הינה פתרון מושך ביותר.
רק חשוב ממש לשים לב לזכור להרים לגרעפס בתום ההנקה ולהחזיר את התינוק למיטתו (לינה משותפת באותה המיטה נחשבת למסוכנת ולאחת מהגורמים למוות בעריסה). הרבה משתמשים בעריסות כמו המטחברת, שמחברים למיטה ואז כל נושא ההחזרה למיטה הרבה יותר נוח.
מוזמנת באהבה לכתבות נוספות בנושא הנקה: