הנקה בימים הראשונים – תשובות לשאלות ולתהיות שעולות אצל רובינו

הנקה בימים הראשונים שאחרי הלידה, לרוב אינה פשוטה. בנוסף לקשיים הפיזיים (אי נוחות ואף כאבים) והנפשיים (היוש לסבלנות, לתיסכול ולעייפות) מתגלה לנו עולם חדש לנו לחלוטין.

 אם ההנקה מסתדרת ומתאימה גם לך וגם לתינוק, יש כל כך הרבה יתרונות הן בהנקה בכלל והן בהנקה בימים הראשונים בפרט. 

אנחנו כאן איתכן לעשות סדר ולענות על שאלות שמטרידות את רובינו בנוגע להנקה בימים הראשונים.

כל כמה זמן תינוקות יונקים?

במהלך יממה, זה הגיוני שתינוק ינק לפחות שמונה פעמים ולעיתים אפילו הרבה יותר.

אין סיבה לדאגה וזה לא אומר שאת מייצרת מעט חלב. חלב אם מתעכל בקלות ובמהירות ולכן תינוקות זקוקים לו בתדירות גבוהה. כמובן שבמיוחד בימים הראשונים קשה לדעת אם הנקה הסתיימה או שהחלה חדשה. זה עשוי להיות קשוח, במיוחד אם את מורעבת או רוצה לקום לשתות משהו (תדאגי לבקבוק מים ולנשנושים בריאים וזמינים על ידך כל הזמן!) אבל מומלץ מאוד לא להפסיק את ההנקה ולתת מענה לפי דרישת התינוק, כך הם מיידעים אותנו מתי הם רעבים ומתי הם שבעים.

איך יודעים אם התינוק שבע?

בהנקה לא ממש ניתן להאביס את התינוק אז לא אמור להיות חשש שאת מניקה יותר מידי. תינוקות יונקים משלל סיבות נוספות כמו: קירבה, ביטחון, אהבה, רגיעה, התחממות.

בהנקה בימים הראשונים חשוב שהתינוק יצרוך הרבה חלב אם, כי זה מעודד את הפרשתם של הפרולקטין והאוקסיטוצין, ההורמונים שאחראים ליצירת החלב והזרמתו.

חלב האם שתינוקך יונק בימים הראשונים נקרא קולוסטרום. זהו חלב שנוצר כבר בשבוע השישה עשר להריון והינו החלב הראשוני שיוצא מהשד אחרי הלידה. זהו חלב סמיך ומעט צהבהב. גם אם כמותו מעטה יחסית, הוא סופר חשוב לתינוק, הוא מאוד מרוכז ועשיר בויטמינים ובנוגדנים שעוזרים לתינוק להתפתח ולהילחם בדלקות שונות.

הנקת תינוק
קרדיט תמונה: canva

איך אני אדע אם התינוק מקבל מספיק חלב?

מכיוון שלא ממש ניתן לראות או למדוד כמויות שיוצאות מהשד לפי התינוק, קשה לדעת כמה הוא צורך, לכן חשוב לעקוב אחרי היציאות בחיתולי התינוק.

ביומיים הראשונים שלאחר הלידה, יתכן ולתינוקך יהיו רק שניים-שלושה חיתולים רטובים. החל מהיום החמישי, אמורים כבר להופיע ביממה חמישה-שישה חיתולים מלאים (בצבע בהיר-שקוף ולא חום כהה).

בגדול, אם התינוק נראה רגוע ומרוצה אחרי ההנקה והחיתולים מלאים ויש צורך בהרבה החלפות – כנראה שהתינוק יונק מספיק.

כמובן שאם יש ספק, תמיד מומלץ להתייעץ עם אחות טיפת חלב או עם יועצת הנקה לוודא שהתינוק אכן יונק כמו שצריך (תופס את כל העטרה/ בליעה נכונה וכו’).

הנקה בימים הראשונים – האם זה אמור לכאוב?

בהנקה בימים הראשונים שאחרי הלידה, הגיוני שתחושי אי נוחות.

בנוסף, לרוב השדיים מתמלאים ורגישים עד שהגוף לומד ומתאים את עצמו לביקושו של תינוקך. במידה ומדובר בכאבים חמורים, נזקים לאזור הפיטמה כמו דימום בהחלט מומלץ שתעזרי באשת מקצוע בנוגע לתנוחת ההנקה ולחיבור לפטמה.

חשוב שתניקי על פי דרישה, במידה והשדיים מלאים ניתן לסחוט מעט עצמאית ולעסות את אזור השד כדי למנוע חסימות בצינוריות החלב וגודש. רצוי שתלבשי חזייה שתומכת בשדיים, שתהיה נוחה ולא צמודה מידי.

במידה ואת סובלת מכאבים חמורים, תתייעצי עם הרופא.ה בנוגע למשככי כאבים שניתן לקחת בזמן ההנקה וחשוב שתדעי גם מה אינו מומלץ כמו אופטלגין. מוזמנת לכתבה על אופטלגין בהנקה.

טיפטופים מהשדיים בהנקה בימים הראשונים

חלקינו אם לא רובינו חוות טיפטופים מהשדיים, בימים הראשונים של ההנקה. זה קורה ממספר סיבות וביניהן: שהשדיים מתמלאים, בזמן רוגע ומנוחה: בזמן מקלחת לדוגמא או כשאת שומעת את בכי תינוקך.

כמובן שזה יכול לקרות גם כשאת מסתובבת לך בטיול או יושבת בבית קפה, אז שימי לב שתמיד יהיו עליך רפידות הנקה + ספאייר בתיק כי זה יכול להיות פחות נעים לנו הבריחות האלו בפומבי.

חשוב להקפיד להחליף את רפידות ההנקה בתדירות גבוהה על מנת למנוע דלקות באזור .

ככל שההנקה תתייצב, כך גם הטיפטופים יתמעטו. 

שגרת הנקה טובה – איך עושים את זה?

אחרי מספר ימים גופך יתחיל לייצר כמות גדולה יותר של חלב לעומת הקולוסטרום שבהתחלה. כעבור יומיים שלושה תרגישי ששדייך מלאים יותר, יתכן וכבר עכשיו תינוקך ינק למשך זמן ארוך יותר ובתדירות נמוכה יותר. 

חשוב להניק על פי דרישת התינוק, כך הגוף לומד כמה חלב לייצר ולאט לאט קל יותר ללמוד את התינוק ולהיכנס לשיגרת הנקה.

בנוסף, סקין טו סקין – המגע בינך ובין תינוקך בהחלט תורם להרגעת תינוקך ולהמשך הנקה.

כמובן שעם כל קושי שצץ, תהיות לגבי איך שאת מרגישה/דאגה לתינוק והאם הוא יונק מספיק או כמו שצריך – תתייעצי עם הרופא.ה/אחות טיפת חלב ויועצת הנקה.

אם הגעת עד הלום, תהיי גאה בעצמך, להנקה לוקח זמן להתרגל – גם לך וגם לתינוקך ולעיתים קרובות, יש לא מעט מהמורות, במיוחד בהנקה בימים הראשונים שאחרי הלידה. קחי בחשבון שאחרי כמה שבועות העניין לרוב הולך ומתייצב ונהיה קל ומהנה יותר גם לך וגם לתינוק. כל עוד ההנקה מתאימה ומסתדרת לשניכם – תהנו! אלו הם רגעי קסם שישארו איתך תמיד. ☺ .

לעוד כתבות חשובות בנושא ההנקה:

נובאקיד

פעילות אונליין לילדים

גלי בתנועה

הדרכת הורים, היום שאחרי הלידה
0544874744

נילי מולד פורטיס – מלווה אותך באימהות

דולה לאחר לידה, היום שאחרי הלידה
0547531199
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.