אלכוהול בהנקה – מה מותר ומה אסור?

אחרי שתשעה חודשים הקפדת על תזונה בריאה יותר מבעבר, נמנעת מסושי, מאגס בנדיקט, מרוטב קיסר, מקרם ברולה, מקוקטיילים ומיין, ואז ילדת. כולך משתוקקת לממש חלק מהחשקים והפנטזיות האלו, ואז גילית שזה לא ממש נגמר.

אלכוהול בהנקה – האם מומלץ ובאילו כמויות מדובר?

בגדול אלכוהול בהנקה אינו מומלץ. 

לפי מומחים שונים כמויות קטנות מאוד של אלכוהול בהנקה ככל הנראה לא יזיקו לתינוק, אבל כמובן שמאוד תלוי במינון ובכמויות.

חשוב מאוד לציין כי ישנם מחקרים רבים יותר על צריכת אלכוהול במהלך ההריון לעומת אלכוהול בהנקה. מחקרים אלו בדקו בצורה מקיפה יותר את השפעת צריכת האלכוהול ונזקיו לעובר והתוצאות מובהקות יותר מאשר במחקרים על נזקי האלכוהול לתינוק היונק.

מכיוון שאין מספיק מחקר בנושא זה, מאוד קשה לאמוד על כמויות מומלצות לשתיית אלכוהול בהנקה. כמובן שגם מאוד תלוי אם ומה אוכלים לצד המשקה האלכוהולי, משקל המניקה, ספיגת האלכוהול בגוף וקצב השתייה.

ככל שכמות האלכוהול אותה צורכת האם המניקה תעלה, הסיכון הוא רב יותר מכיוון שריכוז האלכוהול הנמצא בחלב יהיה אותו הריכוז שנמצא בדמה.

אלכוהול בהנקה – באמת עובר לתינוק?

התשובה היא: כן.

האלכוהול עובר לחלב האם דרך מערכת הדם. רמות האלכוהול בחלב האם הן הגבוהות ביותר כ-30-60 דקות אחרי צריכת אלכוהול. במידה ולא תידלקת במשקה נוסף, ריכוז האלכוהול ירד בהדרגה ולרוב כשעתיים-שלוש אחרי המשקה ששתית, ככל הנראה לא ישאר אלכוהול בחלב האם.

צריכת אלכוהול אחרי לידה
קרדיט תמונה: canva

אלכוהול בהנקה – האם ניתן לשתות ישר אחרי הלידה?

בחודש הראשון שלאחר הלידה מומלץ לא לשתות אלכוהול בכלל, כי זמני ההנקה אינם קבועים וכמויות החלב שצורך התינוק משתנות כל הזמן, עד שמתבססת ההנקה.

בנוסף, התינוק אינו יודע להתמודד עם כמויות מרובות של אלכוהול, בתחילת חייו. האלכוהול בחלב האם, שעובר לתינוק בהנקה גורם לו לאי שקט, אצל חלק מהתינוקות לעירנות יתר ואצל חלק דווקא לישנוניות ועשוייה לפגוע בעלייה במשקל גם בגלל הטעם והריח השונים וגם כי עשוי להשפיע על כמות ייצור החלב, בטווח הקרוב.

כמובן שכשמדובר במעבר לחצי כוס-כוס ולשתייה מוגברת יותר, התינוק עשוי להיות מאוד ישנוני ולינוק פחות ביעילות, דבר שיכול לפגוע מאוד בעליה במשקל ואף תיתכן פגיעה מוטורית.

מניקות רבות נוטות להימנע משתיית אלכוהול בהנקה למרות שלא הוכח כי ישנה פגיעה משמעותית בתינוק. כן מומלץ לחכות לפחות כשלושה חודשים אחרי הלידה, אם את מחליטה מידי פעם לשתות קצת אלכוהול, כשאת מניקה.

אלכוהול בהנקה – תיכנון נכון

בעיקרון כדי שלתינוק לא יעבור אלכוהול בהנקה, מומלץ לא לצרוך אלכוהול לפני ההנקה ולשתות רק אחרי ההנקה. כשמדובר על צריכה מועטה של אלכוהול, אפשר כבר להניק שוב כשעתיים לאחר השתייה. טכנית, ניתן ללגום מעט ממשקה אלכהולי בעודך מניקה כי עד שיגיע האלכוהול לחלב האם, תינוקך כבר יסיים לינוק.

כדי להיות על הצד הבטוח, אם את מתכננת לשתות קצת, את יכולה לשאוב לפני ישר לבקבוק שיהיה מוכן עבור תינוקך בהנקה הבאה. 

כמובן שאם באופן חד פעמי קרה ששתית קצת יותר ממה שתיכננת או/ולא הכנת חלב שאוב מראש ותינוקך מעוניין לינוק לפני שעברו שעתיים-שלוש – זה בסדר להניק!

כשמדובר על צריכה מרובה יותר, מומלץ להניק שוב רק אחרי שהתופעות של 'תפיסת ראש' עוברות לגמרי. כמובן שיש להימנע מהנקה אם מדובר בצריכה קבועה של אלכוהול.

נקודה סופר חשובה: גם אם מדובר בהנקה או לא, בך או במישהו אחר שמשגיח על התינוק: בשום פנים ואופן אין לטפל בתינוק תחת השפעה של אלכוהול! יש לדאוג לאדם נוסף שיהיה איתך: לעזור בהאכלה, לדאוג לסביבה בטוחה שלא חלילה תרדמי כשאת מחזיקה על כסא את תינוקך/ שאת מניקה/מאכילה את התינוק ולא תהיי מודעת למה שקורה סביבך. 

הכל עניין של איזון

לפי מומחים ומחקרים אין צורך להימנע לחלוטין מאלכוהול בזמן ההנקה. מאוד חשוב לא להגזים כמובן, מכיוון שאלכוהול כן עובר לחלב האם.

כוס יין או איזה קוקטייל פה ושם כנראה שלא ישפיעו על התינוק, אבל אם שותים על בסיס קבוע או מספר משקאות, הסיפור עשוי להשתנות וכן להשפיע על ייצור החלב, ישנוניות יתר אצל התינוק ואפילו פגיעה בהתפתחות התינוק ובעלייה במשקלו.

אם את יודעת שמצפה לך איזה אירוע או מפגש שתרצי לפרגן לעצמך איזה דרינק, תיכנון מראש יכול לעזור למזער את כמויות האלכוהול שבחלב האם ולעזור לך להנות קצת יותר ועם פחות רגשות אשם ☺

מאמרים ומדריכים נוספים באתר

דנה ניר תזונאית קלינית, מורה לפילאטיס ויוגה

הכנה ללידה, מדריכת יוגה
0508787350

SPINE STUDIO BY SHIRA OREN

מדריכת פילאטיס, שינויים בגוף ובנפש
0524763923

טיפול בכאבי שרירים ומתח כרוני

טיפול טווינא, טיפול מגע לאיזון הגוף
0545490434
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.