כחלק מהמלצות משרד הבריאות והמלצות האיגוד העולמי לבריאות, על מנת למנוע אנמיה (שמתפתחת באזור גיל שנה), מומלץ לתת טיפות ברזל לתינוקות.
תינוקות בריאים שנולדו בזמן, לרוב קיבלו מאגרי ברזל מהאם, בשליש האחרון של ההריון. מאגרים אלו לרוב מספיקים לארבעת החודשים הראשונים, בחיי התינוק.
תינוקות שנמצאים בסיכון מוגבר לאנמיה הם תינוקות שמראש לא נולדו עם כמות ברזל מספקת בגופם. לרוב אלו יהיו פגים, תינוקות שנולדו במשקל נמוך ותינוקות לאמהות עם סכרת.
ממתי ועד מתי נותנים טיפות ברזל לתינוקות?
אם מדובר בתינוקות בריאים, שנולדו במועד, לרובם יש מאגר ברזל שמספיק לחודשים הראשונים בחייהם וההמלצה היא להתחיל לתת טיפות ברזל, מגיל ארבעה חודשים כדי שימשיכו לייצר המוגלובין, שחשוב כל כך להתפתחותם.
כשמדובר בפגים או בתינוקות שנולדו לפני שבוע 36 או תינוקות מאוד קטנים, ההמלצה היא לתת טיפות ברזל כבר מגיל חודש ואף קודם, במקרים מסויימים (כמובן שאחרי התייעצות עם הרופא.ה ואחות טיפת חלב).
לפי משרד הבריאות: יש לתת טיפות ברזל עד לגיל שנה וחצי ולא כמו בעבר שההנחייה היתה עד גיל שנה.
יש הבדל אם התינוק שלי יונק או ניזון מתמ”ל?
כיום ההמלצה היא גורפת ויש לתת ברזל לתינוק, בין אם הוא יונק ובין אם הוא ניזון מתמ”ל מגיל ארבעה חודשים.
אצל תינוקות יונקים חלב אם מכיל מעט מאוד ברזל, לכן כעבור ארבעה חודשים, כל התינוקות היונקים צריכים לקבל תוספת ברזל. כמות הברזל שהתינוק מקבל מחלב האם, אף פוחתת במידה והוא אוכל כבר מוצקים או מקבל תמ”ל בנוסף (במיוחד בחצי שנה הראשונה לחייו)
ברזל לתינוק: כמה נותנים?
תינוקות בריאים שנולדו בזמן: מגיל ארבעה חודשים ועד לגיל חצי שנה: יש לתת 7.5 מ”ג ליום. מגיל חצי שנה ועד לגיל שנה וחצי, יש להעלות את המינון ל – 15 מ”ג
תינוקות שנולדו לפני הזמן/פגים: יש לתת 2 מ”ג ליום, כבר מגיל חודש-חודשיים ועד לגיל ארבעה חודשים ואחרי התייעצות עם רופא.ה כמובן.
*ישנן חברות שונות ולכן חשוב לקרוא את העלון לצרכן ולשים לב לכמויות בהתאם למינון ולריכוז הברזל לפני שנותנים את טיפות הברזל לתינוק.
למה ברזל כל כך חשוב לתינוק?
ברזל הינו מינרל נחוץ לגוף ומחסור בברזל עלול לגרום לחולשה, לעייפות, למערכת חיסונית חלשה, לעיכוב בעלייה במשקל ואף לפגיעה בהתפתחות הקוגנטיבית של התינוק.
הברזל נחוץ לגוף כדי לייצר המוגלובין (חלבון הנושא חמצן לכל תאי הגוף).
כשיש מחסור בברזל, תאי הדם האדומים אינם יכולים לספק מספיק חמצן לאיברים השונים והם עלולים להיפגע (גם המוח).
בספירת דם, בגיל תשעה חודשים ניתן לאתר אנמיה על פי מדדים נמוכים של ההמוגלובין ונפח כדוריות הדם ובהתאם לכך, כמובן להתייעץ עם רופא.ת הילדים במידה ויש צורך להגדיל או לשנות מינונים.
כמו כן, יש לשים לב להנחיות ולמינונים השונים כשמדובר בפגים ובתינוקות שנולדו לפני הזמן ו/א במשקל נמוך.
מתי ואיך מומלץ לתת טיפות ברזל לתינוק?
כדי לא לשכוח לתת את הטיפות, מומלץ לבחור זמן קבוע כמו לפני או אחרי המקלחת. מומלץ לתת את הטיפות בזמן המקלחת מאחר ולעיתים התינוק יורק אותם החוצה או סתם קצת מטפטף לנו וזה חוסך לא מעט בלאגן וכתמים, מניסיון:).
ואפרופו בלאגן, וגם כדי לדייק בכמויות, כדאי לטפטף קודם על כפית ולתת מהכפית ולא לטפטף ישירות מהבקבוק לפי התינוק.
תופעות לוואי של ברזל אצל תינוקות
אין צורך להיבהל! רוב התינוקות יסבלו משינויים ביציאות כתוצאה מהוספת טיפות הברזל לתפריטם.
רוב תופעות הלוואי קשורות למערכת העיכול: הקקי עשוי להפוך לקשה וכהה יותר או דווקא לרך מאוד ועד לשילשול. חלק מהתינוקות עשויים לסבול מכאבי בטן וחוסר נוחות.
לרוב ההמלצות יהיו להעלות מינונים בהדרגה ולא ב-בום, לחלק את מתן הטיפות לתינוק לכמה פעמים ולא לתת את כל הכמות בבת אחת או להפסיק באופן זמני את מתן הברזל.
כמובן שמומלץ להתייעץ עם רופא.ת הילדים או/ו אחות טיפת חלב, בכל שאלה הנוגעת לתופעות הלוואי ולמינונים.