הימים הראשונים אחרי הלידה, לרוב לא מייצגים שום דבר. הרגע ילדת ואת וגם התינוק שלך, מסתגלים. ההתייחסת לכמה תינוק צריך לישון, לוקחת בחשבון שבימים הראשונים ואף בשבוע הראשון, התינוק שלך עדיין מתאושש מהלידה. כן, כן גם עבורו זו חתיכת טלטלה אחרי שהיה מוגן ועטוף ברחם חמים וחשוך במשך תשעה חודשים, הוא פתאום חשוף לעולם חדש, מלא ברעשים, אורות, נטול עיטוף וגבולות, כפי שהיה מורגל ברחם.
ולכן, יש לקחת בחשבון שמיד אחרי הלידה יתכן והתינוק ישן הרבה יותר או הרבה פחות מהמספרים שנציג.
כמה תינוק צריך לישון והאם זה גורף לכולם?
נקודת המוצא היא שכל תינוק הוא כל כך שונה ומגיב אחרת, מתינוק אחר. כמובן שישנם פרמטרים נוספים שמשפיעים על שינת התינוק מיד לאחר הלידה, כמו: איך עבר ההיריון, באיזה שבוע התינוק נולד, איך עברה הלידה וכו’.
אחד האתגרים, בתחילת ההורות, אם לא ה-! סובבת סביב שינת התינוק ולכן אפשר להבין מדוע רובנו מתעסקים עם זה ותוהים כמה תינוק צריך לישון? והאם התינוק שלנו ישן מספיק או יותר מידי?
עם כמה שזה קשה, לקום כל כך הרבה פעמים בלילה, תזכרו שיש למה לצפות וככל שהזמן עובר, הם ישנים יותר ויותר עד ללילות שלמים! (נשמע כמו חלום אבל זו לא אגדה אורבנית! זה באמת קורה).
כמו בכל דבר, גם פה חשוב לא להשוות את התינוק שלכם לתינוקות אחרים ולקחת בערבון מוגבל את כל הטבלאות הגנריים למיניהם ולהתייחס ספציפית לתינוק שלכם ולפרמטרים השונים שעשויים להשפיע על שנתו. כמובן, שאם יש ספק ולא בטוחים, תמיד מומלץ להתייעץ עם רופא.ה או עם אחות טיפת חלב.
אבל תכלס, כמה תינוק צריך לישון?
כפי שציינו קודם, כמה תינוק צריך לישון תלוי בפרמטרים שונים שיש לקחת בחשבון, בנוסף לגיל התינוק.
קיימים נתונים כלליים לגבי כמה תינוק צריך לישון מגיל לידה ועד לגיל שנה, שניתן להיעזר בהם על מנת לקבל אינדיקציה כלשהי ולהבין אם התינוק שלנו נמצא איפשהו בטווח. חוץ מזה שזה בהחלט מעייף אם התינוק שלכם ישן הרבה פחות, ברוב המקרים אין צורך להילחץ. אם התינוק שלכם ממש לא בטווח, רצוי ומומלץ לבדוק ולהתייעץ עם הרופא.ה. כמו שאם הוא בול בטווח אבל עייף רוב היום, מתקשה להירדם וכו’, זה משהו שנבדוק.
חשוב לציין כי מהלידה ועד לגיל חודשיים שינת התינוק ממש לא קבועה וסדירה והטווח יכול לנוע בין 10 שעות עד ל־18 שעות, ביממה.
- תינוקות ניובורן – תינוקות שרק נולדו, לא מבדילים בין יום ללילה וישנים מסביב לשעון. הם כן מתעוררים הרבה כדי לאכול, כי הקיבה שלהם עדיין פיצית והם לא יכולים לשבוע לאורך זמן.
תינוקות ניובורן לרוב ישנו בין 14 ל-17 שעות ביממה ויש תינוקות שאף ישנו בין 18 ל-19 שעות. - תינוקות בני חודש עד שלושה חודשים – לרוב ישנו בממוצע כ-16 שעות ביממה ועדיין לומדים להסתגל לעולם וללו”ז כלשהו.
- תינוקות בני שלושה חודשים עד חצי שנה – בגילאים אלו סדר היום לאט-לאט מתגבש וניתן להבחין בשנת לילה שינת בוקר, שינת צהרים ואחה”צ באופן ברור יותר. לרוב בגיל הזה תינוק ישן כ-15 שעות בממוצע.
- תינוקות בני חצי שנה עד שנה – בגילאים אלו, חלק מהתינוקות מתחילים כבר לישון לילות שלמים או לפחות ישנים את רוב שעות השינה שלהם בלילה ופחות במשך היום (מצטמצם לשינת בוקר ולשינת צהרים לרוב). כאשר ממוצע שעות השינה עומד בממוצע על בין 14 ל-15 שעות בממוצע.
בסופו של דבר, חשוב לשים לב לערנות התינוק, לכמויות שאוכל, לגדילתו, להתפתחותו התקינה ולמצב רוחו ואם יש איזשהו ספק, להתייעץ עם רופא.ה או עם אשת מקצוע רלוונטית.