רק ילדת, את עדיין מחלימה ומתאוששת מהלידה ויש איתך תינוק פצפון שאת דואגת לו ולומדת להכיר אותו. הכל חדש וזה די הגיוני שאין לך באמת מושג מה אמורים לעשות ועולות שאלות רבות על איך לדאוג לו ולצרכיו הבסיסיים, בצורה הטובה ביותר.
“כמה תינוק צריך לאכול?”, “האם הוא ישן מספיק?”, “לבוש מספיק?”, “למה הוא בוכה?” – אלה הן רק חלק מהשאלות שעולות אצלנו עם קבלת הטייטל החדש.
לשאלה “כמה תינוק צריך לאכול”? לרוב תקבלי הנחיות עוד בבית החולים, ממש אחרי שילדת או במידה ואת נעזרת בדולה אחרי הלידה או ביועצת הנקה, הן יעברו איתך על נושא חשוב זה.
כמה תינוק צריך לאכול בימים הראשונים לחייו?
לשאלה: כמה תינוק צריך לאכול? אין תשובה אחת גורפת מכיוון שכל תינוק הוא שונה ויש לקחת פרמטרים שונים בחשבון. בנוסף, כל תינוק הוא כל כך שונה ויש להתייחס דבר ראשון לכמות שהוא דורש ורוצה בהתאם לרעב שהוא חש ופחות למדידות מדויקות שינחו אותנו.
הכי חשוב זה להתייעץ עם אחות טיפת חלב ועם רופא.ת הילדים בהתאם לגיל התינוק, האם הוא נולד פג או קרוב לתאריך המשוער, האם התינוק יונק או ניזון מבקבוק תמ”ל וכו’.
זה נכון שהרבה יותר מאתגר למדוד כמה תינוק מקבל מהנקה לעומת תינוק שניזון מבקבוק עם שנתות על גביו, לכן נפרט על הנקה ועל תמ”ל בנפרד, בהתייחסות לכמה תינוק צריך לאכול.
הנקה: כמה תינוק צריך לאכול?
התינוק רק יצא לאוויר העולם, יש תינוקות שישר רוצים לינוק ויש כאלו שצריכים להתאושש בעצמם והכי חשוב זה להניק על פי דרישת התינוק ולא להיצמד לכמויות מדויקות (שתכלס כל עוד לא מדובר בבקבוק עם חלב שאוב, קשה עד בלתי אפשרי למדוד כמות מדויקת שינק). אם כן נלך על מספרים, בימים הראשונים לחייו תינוק יונק כ-15 מ”ל בכל הנקה, הכמות עולה בהדרגתיות ל-30-60 מ”ל בכל הנקה. בשבוע השני לחייו, התינוק כבר יונק בין 60-90 מ”ל בכל הנקה.
תמ”ל: כמה תינוק צריך לאכול?
ראשית חשוב לציין כי יש להתייעץ עם אחות טיפת חלב ועם רופא.ת הילדים בנושא מכיוון שכמות התמ”ל המומלצת לתינוק נקבעת על פי משקלו ולא על פי גילו.
כל עוד מדובר בתינוק שנולד בזמן ובמשקל תקין, בימים הראשונים לחייו, גם תינוק הניזון מתמ”ל, בדומה לתינוק יונק, לרוב יתחיל מכמות של כ-15 מ”ל בכל ארוחה. כמות זו תעלה ל-60-90 מ”ל בארוחה ואף תגיע ל-120 מ”ל בארוחה, אפילו לפני שהתינוק בן חודש.
כדי למנוע בלבולים וחישובים, יש לשים לב להכין מהיום הראשון לחיי התינוק, בקבוק עם 60 מ”ל תמ”ל מכיוון שזו כמות התמ”ל המינימלית שניתן להכין בעזרת הכפית המגיעה עם התמ”ל.
יתכן והתינוק צריך לקבל כמויות גדולות יותר או ידרוש בעצמו כמות גדולה יותר ואז מומלץ להתייעץ עם אחות טיפת חלב או עם הרופא.ה. במידה והתינוק לא סיים את הארוחה בהאכלה ספציפית, יש לרוקן את תוכן הבקבוק ולא לשמור להאכלות נוספות, על פי ההמלצות של משרד הבריאות.
באיזו תדירות תינוקות אמורים לאכול?
כשמדובר בתינוקות בני שבוע ועד ששה שבועות, גם כאן לא תהיה תשובה אחת גורפת, אלא קו מנחה.
בממוצע, תינוקות לרוב יאכלו כל שעתיים-שלוש, שזה בעצם 8-12 האכלות ביום. מכיוון שכל תינוק הוא שונה ואין כללים מדויקים יש לקחת בחשבון שיהיו תינוקות שיהיו רעבים יותר וידרשו לאכול כמויות גדולות יותר או בטווחים מצומצמים יותר לעומת תינוקות שידרשו פחות. ולכן הכי חשוב זה לשים לב מה התינוק שלך דורש. יש תינוקות שיהיו רעבים, לפני שעברו שעתיים מההאכלה הקודמת וישנם תינוקות ש”ימשכו” יותר ויהיו רעבים רק כעבור שלוש שעות.
ולכן, קחי בחשבון שבשבועות הראשונים ועד לגיל שלושה חודשים (לפחות) רוב התינוקות (אם לא כמעט כולם) יתעוררו לפחות פעם-פעמיים בלילה (במקרה הטוב😊) ואפילו מספר פעמים בלילה כדי לאכול.
כשמדובר בהנקה – חשוב לשים לב לסימני הרעב של התינוק, אם התינוק לא רגוע: עירני או מנומנם, מסמן לך כשהוא מטה את עצמו לכיוון החזה שלך ופותח את פיו, לדוגמא. כאן תמצאי טיפים רלוונטיים מיועצת הנקה, לתחילת הדרך.
במידה ואת לא בטוחה שההנקה יעילה, התינוק לא רגוע, רוצה לינוק כל הזמן ו/או את לא מחליפה מספיק חיתולים למשל, אין מה להתמהמה וישר להיעזר במדריכת או יועצת הנקה ולהתייעץ עם אחות טיפת חלב ו/או רופא.ת הילדים.
כשמדובר בתמ”ל – בהשוואה להנקה, ברוב המקרים, מדובר על טווח קצת יותר רחב, מכיוון שתמ”ל הוא פחות נוזלי ונחשב מעט יותר משביע. לכן תדירות ההאכלה, לרוב תהיה יותר בטווח של כל 3-4 שעות. יש כמובן לקחת בחשבון פרמטרים שונים כמו: ערנות התינוק, השעה ביום וכמה אכל בארוחה הקודמת.
בסופו של דבר, את מכירה את תינוקך ואם מאותת לך שהוא רעב באמצעות פיו, חיפוש או הזזת ראשו לכיוון השד או הבקבוק, חוסר שקט או ששבע/מתעניין במשהו אחר, זה מה שינחה אותך. וכמובן שעם כל שאלה, דילמה או חשש יש להתייעץ עם הרופא.ה או עם אחות טיפת חלב וגם היום יש מגוון נשות מקצוע נפלאות איתן את יכולה להתייעץ כדי שתהיי בטוחה שתינוקך מקבל את כל מה שצריך ממך.