טחורים אחרי לידה – המחלה שמתביישים לדבר עליה

מזל טוב! ילדת את תינוקך. לצד שמחה רבה וחווית האימהות, את מתמודדת עם שינויים רבים בגופך, חלקם לא נעימים ואף מלווים בכאב רב בקרקעית האגן שלך. בואי נדבר על זה.
בכתבה זו, אעסוק באחת המחלות המכאיבות, אשר מקשות על התפקוד היומיומי- טחורים אחרי לידה.
ראשית, מהם טחורים ומהן הסיבות להופעתם?
טחורים הם למעשה גודש של ורידים באזור פי הטבעת, בתוכו ומחוצה לו. הגודש מתבטא בדימום, נפיחות והרחבת כלי דם ואף בליטה שלהם מחוץ לגבולות פי הטבעת. בנוסף, תיתכן דלקת של הוורידים הללו, המלווה בכאב רב.
ישנם 2 סוגים עיקריים של טחורים:
טחורים פנימיים – הטחורים נמצאים בתוך פי הטבעת ובחלק התחתון של הרקטום. הם כואבים פחות מהסוג השני, אך נוטים לדמם יותר. ישנן ארבע דרגות חומרה, כאשר החמורה בהן היא מצב של ורידים בולטים שלא ניתן להכניסם פנימה.
טחורים חיצוניים – הטחורים נמצאים על פי הטבעת עצמו ומחוצה לו. הם כואבים יותר, אך מדממים פחות.

מדוע טחורים נוצרים?

הטחורים מופיעים כאשר מתרחשת הפרעה בהחזר ורידי מאזור איברי האגן בכלל, והאזור הסופי של המעי הגס בפרט. הסיבות לכך הן רבות והן טמונות באורח החיים שלנו, בעיקר באורח חיים הכולל שעות רבות של ישיבה ממושכת בעבודה או בנהיגה, לצד הפחתה בפעילות גופנית, תזונה לקויה, משקאות מוגזים, עודף משקל, עישון ומצבים של מתח רגשי. גם גורמים תורשתיים משפיעים על נטייה לפתח טחורים.
סיבה הנוספת להופעת הטחורים היא עליה ממושכת בלחץ התוך בטני, למשל, כתוצאה מעצירות כרונית, נשיאת משקלים כבדים כגון שקיות מהסופר, משקולות בחדר הכושר, או נשיאה של ילדים על הידיים בצורה לא נכונה או לזמן ממושך.

טחורים אחרי לידה – למה זה קרה לך?

בתקופת ההיריון קיימת הפרעה בהחזר הוורידי וגם עליה ממושכת בלחץ התוך בטני, זאת עקב שינוי ביציבה, משקל העובר ושינויים הורמונליים, המאטים את פעולת המעיים ויוצרים נטייה לקשיי התרוקנות. כמו כן, בהריון מתגברים הפחדים, החרדות והדאגות, ומעלים את הסיכוי להופעת הטחורים. גם מהלך הלידה יכול להשפיע על הופעה של טחורים או החמרת מצבם של טחורים שהיו קיימים. הטחורים יכולים להופיע כבר במהלך ההריון, מיד לאחר הלידה, או מספר חודשים לאחר הלידה. דעי שאינך לבד בהתמודדות הזו, שכן כ-25% מהנשים שילדו סובלות מטחורים שילוו אותן בששה החודשים הראשונים לאחר הלידה. הטחורים באים לידי ביטוי בדרכים שונות כגון דימום, תחושת נפיחות, בליטה של כלי דם החוצה, וכן תחושות של גירוד, צריבה וכאב לאחר ההתרוקנות. חשוב לציין, שעם הופעת הסימנים לאי נוחות וכאב או דימום בניגוב, יש להימנע מאבחון עצמי ולפנות לאבחון מסודר אצל רופא כירורג, מומחה לפרוקטולוגיה. זאת, מאחר שקיימים גורמי דימום או כאב נוספים פרט לטחורים, כגון פיסורה (סדק בפי הטבעת), מחלת מעיים, פיסטולה ועוד. לכן, חשובה אבחנה מדויקת והמלצה על טיפול מתאים.

כיצד מטפלים בטחורים אחרי לידה?

ישנו מגוון של דרכי טיפול בטחורים. טיפול שמרני יתבטא בשינוי באורח החיים, כגון: הוספת פעילות גופנית מתונה (קימה והליכה קצרה כל 40 דקות), הימנעות ממאכלים חריפים ומשקאות מוגזים. טיפול מסוג אחר יהיה שימוש במשחות, נרות או כדורים, זאת כמובן לאחר התייעצות רפואית. במצבים קשים תיתכן התערבות כירורגית. עם זאת, יש לזכור כי נדרש שינוי באורח חיים על מנת להימנע מהישנות המחלה.
הצעות פרקטיות
אם את אחרי לידה וסובלת מטחורים, אציע לך מספר דרכים שעשויות להקל על סבלך:

  1. מניעת עצירות או התרוקנות עם מאמץ רב. בצד זאת, חשוב להימנע ממצב של שלשול. תזונה נכונה תעזור לך להתרוקן באופן סדיר והיא שלב ראשון במניעת טחורים אחרי לידה. כדי למצוא את התפריט המתאים לך, מומלץ להתייעץ עם תזונאית שמתמחה בתזונה בזמן הריון ואחרי לידה. חשוב שהתפריט יכלול הרבה פירות (כגון: תפוח, מלון, ענבים) ירקות (כגון: גזר, דלעת, קישוא, עלים ירוקים), שמנים כגון אבוקדו, שמן זית או שומשום. ניתן לאכול דייסת שיבולת שועל ומזונות עתירי סובין. כדאי לאכול במנות קטנות, 5-6 פעמים ביום. כמו כן, הקפידי לשתות מים בכמות מספקת, במיוחד אם את מניקה.
  2. היגיינה נכונה – כדאי להימנע משימוש בנייר טואלט ובמקום זה, לדאוג לשטיפת האזור במים זורמים לפחות פעמיים ביום ולאחר כל התרוקנות. ניתן לעשות אמבטיות או לשבת בגיגית. כמו כן, לאחר התייעצות עם רופא (במיוחד אם את מניקה), ניתן להוסיף למים תמצית של צמחי מרפא, בעלי השפעה מרגיעה, אנטי-דלקתית, מכווצת כלי דם ומשקמת. יש להקפיד כי טמפרטורת המים לא תהיה חמה מידי, סביב 30-34 מעלות צלזיוס. כדי לא להצמיד את פי הטבעת לתחתית האמבטיה ניתן לשבת על כרית “בייגלה”.
  3. במידה ואת מניקה, יש להיוועץ עם רופא איזו משחה או נר מתאימים לך ולהיעזר בנר לפני ההתרוקנות. כמו כן, ניתן להצמיד לאזור הטחורים תחבושת קרה המכילה מגנזיום.
  4. אני ממליצה לך לפנות לייעוץ גם אצל פיזיותרפיסטית שמתמחה ברצפת האגן. תוכלי לקבל ממנה הערכה והדרכה להפעלה נכונה של שרירי רצפת האגן, נשימה סרעפתית, טיפול בטן, שיפור יציבה והדרכה לפעילות גופנית מותאמת לאחר הלידה, כדי להקל על הטחורים ולמנוע את הישנותם בעתיד.

מאחלת לך החלמה מהירה!

על מחברת הכתבה:

מילה גולדנברג

פיזיותרפיסטית מוסמכת, מטפלת ברצפת האגן ואיברי הבטן. בעלת ניסיון רב בטיפול בבעיות שריר-שלד, שיקום פציעות ספורט ורצפת האגן ומתמחה בתהליך שיקום אישה אחרי הלידה בשיטת “עיטוף היולדת”.  054-5794460

ענבר אופק בשבילך

דולה לאחר לידה, דולה ללידה
0523701137

נובאקיד

פעילות אונליין לילדים

איקווליבריו דולה

איקווליבריו והיפוך עובר, דולה ללידה
0527761444
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.