עד גיל שנה, המערכת החיסונית של התינוק אינה מפותחת עדיין, לכן עלינו להגן עליו מפני מחלות זיהומיות, חיידקים ודלקות. עד גיל שנה התינוק שלנו נמצא בסיכון מוגבר לחלות במחלות זיהומיות שונות, כגון: זיהומים, דלקות במעיים, פטריות בפה ועוד. מאחר והמערכת החיסונית של התינוק עד גיל שנה טרם הבשילה, חשוב להקפיד על חיטוי המוצצים ובקבוקי ההאכלה והשתייה של התינוק, באמצעות ניקיון יסודי של הבקבוקים והמוצצים ע”י עקירתם טרם השימוש בהם.
הרתחת כלי התינוק לצורך חיטוי
רוב ההורים מרתיחים את כלי התינוק כדי לחטא אותם ולמנוע מהתינוק מלקבל זיהומים שונים, העלולים לסכן את בריאותו. חשוב לזכור כי המערכת החיסונית של התינוק אינה מפותחת עדיין וכל מחלה זיהומית או דלקת עלולה לגרום לתינוק להקיא, לסבול משלשולים ואף להתייבש. התייבשות, במיוחד בגילאים אלו, עלולה לסכן את חיי התינוק, לכן חשוב מאוד להקפיד על חיטוי כלי האוכל, על חיטוי המוצצים וחיטוי הפטמות של הבקבוקים, מהם ניזון התינוק.
חיטוי ועיקור (סטריליזציה) של כלי התינוק באמצעות מים רותחים נחשב ליעיל ולאפקטיבי כל עוד מקפידים על סדר הפעולות הנכון. אם לא מקפידים על חיטוי נכון של כלי התינוק, ניתן יהיה למצוא רמות גבוהות של חיידקים בכלים, אלו ובנוסף קיים חשש לחדירת חומר ביספנול איי המצוי בבקבוקי ההאכלה של תינוקות בגלל ההרתחה במים והמגע שלהם עם חום.
במשרד הבריאות ממליצים להשתמש במי ברז או במים מסוננים לצורך הכנת תמ”ל (תרכובת מזון לתינוק), סיבה נוספת לכך שכדאי להורים לתינוקות לרכוש ברי מים לבית .בנוסף, ניתן גם לחטא טוב יותר את הבקבוקים ואת המוצצים.
קיימות שיטות שונות לעיקור ולחיטוי כלי התינוק, השיטות העיקריות הן:
- עיקור על ידי סינון – בשיטה זו משתמשים במים רותחים לצורך עיקור (סטריליזציה) כלי התינוק. זוהי שיטה נוחה ופשוטה לעיקור ביתי של כלי התינוק המתאימה לרבים מההורים מאחר ואין צורך לרכוש מכשיר מיוחד. הדרך היעילה ביותר היא באמצעות המים המסוננים של בר מים העומד בתקן הישראלי המחייב. חשוב לזכור כי עד גיל שנה יש להרתיח את המים שנותנים לתינוק לשתייה או להכנת תמ”ל, כמובן שיש לדאוג לצנן את המים הרותחים לטמפרטורת האוכל לפני שהתינוק יכול לשתות או לאכול מהבקבוק.
- עיקור על ידי סטריליזטור – ברשתות הפארם, ברשתות המזון ובחנויות לתינוקות ניתן לרכוש מכשיר סטריליזטור ייעודי. יש היום אפילו כלי תינוק ייעודיים שניתן לחטא ולעקר באמצעות המיקרוגל הביתי (כמובן שיש לבדוק ולקרוא ע”פ ההוראות).
- עיקור בחום – ידוע כי חום גבוה הורג חיידקים, לכן ישנם פריטים שונים של התינוק שניתן לחטא ולעקר באמצעות מים רותחים, הדחה במדיח הכלים או באמצעות חימום מעל להבת אש בכיריים (מחט או מזרק למשל – כל מוצר לגופו וע”פ הוראות היצרן).
הדרך הנכונה והמומלצת לחיטוי בקבוקים ומוצצים של תינוקות
בבתים רבים בישראל ניתן למצוא מתקן מים ייעודי, אם יש לנו בר מים איכותי כדאי להשתמש במים המסוננים לצורך חיטוי ועיקור כלי התינוק, בדגש על סטריליזציה לבקבוקי האוכל וההנקה, פטמות הבקבוקים, מוצצים, כפיות האכלה ועוד.
סדר הפעולות הנכון לחיטוי ולעיקור כלי התינוק:
שטיפה יסודית של כלי התינוק – בשלב הראשון יש לשטוף היטב את כלי התינוק, ובמיוחד מוצצים, פטמות בקבוקי אוכל ושתייה, בקבוקים וכלים נוספים. יש לשטוף ביסודיות את הבקבוקים, הפטמות והמוצצים בזרם של מים חמים ובעזרת מברשת ייעודית, ניתן להשתמש בסבון כלים עדין או מיוחד לתינוקות. מומלץ לשטוף את כלי התינוק מיד לאחר השימוש וכך שאריות המזון אינן נותרות בבקבוק ובפטמות. אם מנקים את שאריות המזון בעזרת סבון כלים יש לשטוף את הכלי היטב לאחר הסיבון בזרם מים נקי.
חיטוי ועיקור בסיר – בשלב זה ממלאים סיר במים מסוננים מבר המים ומביאים לרתיחה. מניחים בסיר המים את כלי התינוק במשך עשר דקות לפחות, וחשוב להשתמש במים מסוננים כדי להימנע מהצטברות אבנית על כלי התינוק. כמובן שיש לשים לב להוראות היצרן ולוודא את עמידות הכלים טרם העיקור.
בחסות: בייפוסט