נכון לכתיבת שורות אלה, כ-5,000 נשים מאובחנות בכל שנה בתור חולות בסרטן השד. מדובר במחלה קשה ומסוכנת, אך חשוב מאוד להדגיש כי ככל שהמחלה מאובחנת בשלביה המוקדמים, כך עולים סיכויי המניעה והריפוי. למעשה, עמדת המומחים היא כי אבחון מוקדם הוא המפתח לריפוי של סרטן השד. במאמר הבא, החלטנו להסביר לכן כל מה שאתן צריכות לדעת על אבחון מוקדם והחשיבות שלו במניעת סרטן השד רגע לפני שתקבעו תור לאולטרסאונד שד פרטי.
אבחון וגילוי מוקדם למניעת סרטן השד
ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים מוקדמים יותר, כך סיכויי ההחלמה עולים – עד לכדי 90%. מעבר לכך, ידוע כי ככל שהגידול קטן יותר ויש פחות בלוטות לימפה נגועות באזור בית-השחי, כך סיכויי ההחלמה יהיו גבוהים יותר בהתאם. באופן סטטיסטי, כל בלוטה מפחיתה את סיכויי ההצלחה בעת הריפוי מהמחלה בכ-6%-7%.
בדיקות שגרתיות מצילות חיים
המלצה חשובה ומצילת חיים היא לבצע מספר בדיקות שונות על בסיס שגרתי, על מנת לדאוג לבריאותכן. כאן נפרט חלק מהבדיקות:
• בדיקות רופא מומחה אחת לשנה – מומלץ להיבדק על ידי רופא המתמחה בבדיקת שד ידנית (כירורג שד).
• בדיקת אולטרסאונד שד – בדיקת אולטרסאונד שד פרטי זו למעשה בדיקה לא פולשנית המבוצעת על ידי גלי קול בתדר גבוה. הבדיקה מאפשרת ליצור תמונה מדויקת של מבנה השד, והיא נועדה לבחון כל מקרה של שינוי בשד או בפיטמה, לרבות בליטות וכן גם כאבים באזור בית השחי.
• ממוגרפיה – בדיקת ממוגרפיה נחשבת לאחת הבדיקות החשובות ביותר מבין כל הבדיקות המומלצות, והיא למעשה מצילת חיים. מומלץ לבצע אותה אחת לשנה עבור כל אישה מעל גיל 50 גם אם אינה נמצאת בקבוצת סיכון. מדובר למעשה בבדיקת רנטגן פשוטה בעוצמה נמוכה שנועדה לגלות סרטן שד בשלב מוקדם. כדאי לדעת כי מעל גיל 40, בדיקת אולטרסאונד (וכן גם בדיקת אולטרסאונד שד פרטי) משמשת בתור בדיקה משלימה לבדיקת ממוגרפיה במקרים בהם מדובר בממצאים כמו רקמת שד צפופה. יש לציין כי חשוב לקבוע את בדיקת הממוגרפיה כשבוע עד 14 ימים מסיום הווסת האחרונה, היות ובתקופה זו השדיים פחות רגישים ונפוחים וכתוצאה מכך תחושת אי-הנוחות הכרוכה בביצוע הבדיקה תפחת.
• בדיקת הדמיה באמצעות תהודה מגנטית (MRI) – בדיקה זו מומלצת בעיקר עבור נשים צעירות שהן נשאיות של גנים מסוג BRCA1 ו-BRCA2. בנוסף, היא מומלצת גם עבור נשים בעלות שד דחוס, נשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד או לחילופין, בהתאם להשתייכות לקבוצות הסיכון למחלה.
חשוב לא פחות – רדיולוגית שד
בכל עת בה הנבדקת מופנית לבדיקת MRI או כל בדיקת אימות אחרת, עליה להיעזר בשירותיה של רדיולוגית שד. כמובן שכאשר מדובר באבחון מוקדם ומניעת סרטן השד, להם חשיבות אדירה – תמיד נעדיף לקבל שירות מרדיולוגית מקצועית ככל הניתן – וזו למעשה אחת הסיבות לכך שכדאי לשקול לקבוע תור אל רדיולוגית שד פרטית.
הכתבה בחסות: ד"ר מיירה שפירא פיינברג – מומחית ברדיולוגיה