תזונה אחרי לידה ומתי מומלץ להיעזר בתזונאית אחרי לידה?

ישנה חשיבות רבה לתזונה אחרי לידה. אמהות טריות, שרק ילדו מתאוששות ומחלימות מכל מה שעבר על הגוף במהלך ההריון ובלידה עצמה.

בנוסף, אצל אמהות מניקות – לתזונת האם ישנה השפעה ישירה על בריאותו והתפתחותו של התינוק.
זה נכון שאת מרגישה שאין לך זמן לכלום ובטח לא לעצמך, אבל זה כל כך חשוב ללמוד להתנהל במצב החדש: כשאת צריכה לדאוג לעצמך, גם כדי שיהיה לך כוח לטפל בתינוק. זהו ללא ספק תהליך של למידה מחדש איך להתנהל במצב החדש והעמוס, ובמקרים שונים בהחלט מומלץ להיעזר באשת מקצוע, בתזונאית אחרי לידה.

האם הכוונה בתזונה אחרי לידה זה דיאטות וירידה במשקל?

חד משמעית לא! ברוב המקרים גם תזונאית אחרי לידה ממש לא תסכים ללוות אותך כשהמטרות שלך אחרי הלידה הן לרדת במשקל במיידית. כי שנייה, בואי ניתן לגוף להתחזק ולהתאושש.
ישנם מאכלים רבים שהם ממש חשובים לנו הנשים תמיד (מחזקים את המערכת החיסונית, עוזרים במניעת מחלות שונות כמו סרטן), אך מומלץ אקסטרא להקפיד לאכול מהם במהלך ההריון ואחרי הלידה, בגלל שמכילים ויטמינים ומינרלים שונים שכל כך נחוצים לנו, כמו:

ברזל – חשוב לחדש את מאגרי הברזל שמאבדים בלידה. גם עבורך וגם עבור תינוקך (שמושפע מכך אם את מניקה). מקורות טובים לברזל ניתן למצוא ב: בשר אדום, כבד, קוואקר, טחינה ועלים ירוקים כמו חסה, קייל, תרד, פטרוזיליה, מנגולד. זרעים וגרעינים כמו: גרעיני דלעת, חמנייה, קטניות כמו שעועית לבנה ובמקרים של חוסר ואחרי הלידה במיוחד, גם מומלץ לקחת תוספי ברזל.

B12 – חשוב לנו להתפתחות התקינה של תאי הדם האדומים, ליצירת אנרגיה ולייצור ה-DNA שבגופנו. תינוקות עם חוסר בויטמין זה עשויים לסבול מבעיות התפתחותיות שונות. המקורות לצריכת ויטמין בי-12 מגיעים בעיקר מהחי: בקר, כבד, טונה וסלמון, מוצרי חלב, ביצים, וגם מדגני בוקר וחטיפים מועשרים, מוצרי סויה ובפורמט של טבליות, שלרוב מומלצות לטבעונים או למי שהספיגה של הוויטמין בגופו נמוכה.

אומגה 3 – חשובה להתפתחותו התקינה של העובר וחשובה להתפתחות מוחו. מפחיתה סיכוי לרעלת וסכרת הריון ולידה מוקדמת. מפחית סיכון לדיכאון אחרי לידה. ניתן לקבל אומגה 3 ממזונות כמו: סלמון, מקרלים, הרינג, זרעי צ’יה, אגוזי מלך, פולי סויה.

ויטמין די – עוזר לחזק את מערכת החיסון, חשוב למערכת העצבים ולמוח. מפחית את הסיכון לדיכאון וחרדה אחרי הלידה. המקורות התזונתיים הטובים ביותר לוויטמין D הם דגים שומניים כמו סלמון וטונה, כבד, מוצרי חלב ומיץ תפוזים וחלמונים.

טיפים: על מה להקפיד בתזונה אחרי לידה:

  1. בלי דיאטות קיצוניות הא?! כמובן שלפני שבכלל מתעסקים עם המחשבה של דיאטה או איזון, כדאי לחכות לפחות 6 שבועות לאחר הלידה. גם כדי לתת לגוף להתאושש ולהתחזק וגם כי, הרגע ילדת! אין צורך להיות קשה עם עצמך, מספיק קשה לך. כמובן שממש לא כדאי לרדת בבום עם איזו דיאטה קיצונית, כדי לא לסכן את עצמך או לפגוע בהנקה. אם את בכל זאת נעולה על דיאטה אז הדרגתיות היא לגמרי מילת המפתח, וגם לפני שמתחילה, בהחלט מומלץ להתייעץ עם דיאטנית אחרי לידה.
  2. תכנון וניהול נכון – עם הלו”ז החדש והעמוס שנוצר, מאוד חשוב לתכנן את הארוחות מראש ולא להגיע למצבים בהם את מורעבת או מוצאת את עצמך מדלגת על ארוחות שלמות כי לא הספקת או כי אין כלום מוכן או זמין.
  3. נשנושים בריאים – חד משמעית עדיפים מאשר שלא תאכלי כלל. אם כל הרצון הטוב, במידה ובאמת שלא מסתדר לך ואת לא מגיעה לאכול ארוחה מסודרת, בהחלט עדיף שתכניסי לגוף משהו בשביל האנרגיה. ירקות, פירות, אגוזים הם לגמרי נשנוש עדיף על חטיפים ועוגיות.
  4. שתייה מרובה של מים – תמיד מומלץ לשתות ובתזונה אחרי לידה בהחלט חשוב להקפיד על לפחות 8 כוסות ביום ואף יותר כשמדובר במניקות.
  5. תפריט מאוזן – בתזונה אחרי לידה נרצה לשלב בתפריט את כל אבות המזון, סיבים תזונתיים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים בצורה שתתאים לשגרה החדשה שלנו תוך קבלה והסתגלות לסטטוס המשפחתי החדש.

מתי כדאי להיעזר בתזונאית אחרי לידה?

כמובן שלכולנו מומלץ לשמור על איזון כשמדובר בתזונה אחרי לידה. בהרבה מקרים אנחנו קוראות, מודעות ומצליחות לנהל את התזונה שלנו בעצמנו ולדאוג להקפיד על שילובם של אבות המזון השונים בהתאם לצרכי גופנו המשתנים ואילו במקרים אחרים, בהחלט היינו ממליצות כן להתייעץ ולהיעזר בתזונאית אחרי לידה.

  • מצבים רפואיים – כשמדובר בעניין רפואי, בהחלט חשוב ומומלץ להיעזר באשת מקצוע. לדוגמא כשמתגלים חוסרים תזונתיים או ערכים נמוכים בבדיקות דם, אם עברנו הריון עם סכרת הריון, מכיוון שיש 50% סיכוי לפתח סכרת רגילה, אחרי הלידה, מומלץ מאוד לקבוע פגישה עם תזונאית אחרי לידה.
  • נשים מניקות – כשאת מניקה, הגוף צורך הרבה יותר אנרגיה וחשוב שהמאגרים שלנו יהיו מלאים ואיכותיים וגם יש לשים לב כמובן שישנם רכיבים שונים שעוברים בהנקה לתינוק היונק, כמו קפאין ואלכוהול. בנוסף, ישנם מצבים שקיימת אלרגיה לתינוק והאמא צריכה לשנות את התזונה בהתאם. לפעמים מספיקה פגישת הבהרה ולא צריך ללכת על ליווי או תהליך שלם עם תזונאית אחרי לידה.
  • הכוונה – גם ככה אחרי הלידה הכל חדש, מעורפל ומבולבל ובטח כשמדובר בתזונה אחרי לידה. חשוב שנלמד להתאים את עצמנו למצב החדש, תוך כדי שאנחנו דואגות לעצמנו ולתזונה שלנו בתוך לו”ז המשימות החדש של הרדמות, האכלות, החלפות וכו’. חשוב שנלמד להתנהל בצורה נכונה סביב האוכל ושגם נהנה ממנו😊. אם את מרגישה אבודה וצריכה אשת מקצוע שתעזור לך להתמקד ולהתפקס, בהחלט מומלץ ליצור קשר עם תזונאית אחרי לידה. בנוסף, מדובר במישהי חיצונית, שהיא גם אשת מקצוע וגם שם כדי להיות בצד שלך, ללא רעשי רקע, להקשיב לך ולרצונות שלך, בצורה הכי לא ביקורתית שיש.
  • התאמה אישית – כל אחת שונה, זה בדיוק הזמן ללמוד מה עושה לנו טוב ומה פחות טוב. הזמן הוא משאב יקר וחשוב שנדע להתנהל סביב האוכל, בזמן הקצר שיש לנו, תוך כדי טיפול בתינוק החדש. לכל אחת מאיתנו עולם ערכים שונה, אמונות שונות, בהתאם לסביבה שבה גדלה ובהתאם לסביבה בה היא נמצאת כיום. כל אחת תחליט לעצמה מה הכי נכון לה ואיפה היא יכולה להקל על עצמה. בין אם מדובר בלקחת עזרה: עם התינוק, עם הבישולים, עם ניקיון הבית וכו’ ובין אם מדובר בלהקל על עצמך באמצעות קניית אוכל מוכן, להקפיא תבשילים ועוד. אשת המקצוע שם כדי לשאול את השאלות הנכונות, ובחשיבה משותפת יחד איתך ,תקבלי כלים שיעזרו לך לקבל את ההחלטות הנכונות עבורך, ליישם שינויים באופן עצמאי ולא בצורה אוטומטית, בכל הנוגע לתזונה בכלל ולתזונה אחרי לידה בפרט.

מוזמנת להכיר תזונאית אחרי לידה באינדקס שלנו

תזונאית אחרי לידה באתר ילדתי

דנה ניר תזונאית קלינית, מורה לפילאטיס ויוגה

הכנה ללידה, מדריכת יוגה
0508787350
רחובות
טעינה נוספת

מאמרים נוספים בנושאי לחזור לעצמי

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.