הנקה ומוצרים להנקה: באיזה שלב כדאי להתכונן ולהצטייד באביזרים? 

לקראת לידה? מזל טוב! במידה ואת מתכננת להניק, וגם אם את עוד לא בטוחה לגמרי, אני ממליצה מאוד להיערך להנקה עוד בזמן ההיריון, כשאת עוד פנויה ללמידה ויש לך זמן להתלבט לגבי מה את באמת צריכה. לכן, אני ממליצה בחום לעשות סדנת הכנה להנקה (פרטית או דרך טיפ”ח/קופ”ח) כדי לדעת למה לצפות, וגם כדאי לך להצטייד במספר טלפון של מדריכה או יועצת הנקה שתוכל ללוות אותך באופן אישי, עוד בבית החולים אם תצטרכי.

מוצרים להנקה: יש כל כך הרבה! מאיפה מתחילים?

כמו בשאר התחומים הקשורים למוצרי תינוקות וילדים, השוק של מוצרים להנקה וציוד עזר להנקה הוא עצום, ומגוון המוצרים יכול להציף ולבלבל. כתבה זו באה לעשות לך סדר בבלאגן. 

אציג לך רשימה קצרה (!) של אביזרים אשר כדאי להצטייד בהם עוד לפני הלידה כדי שיחכו לך בתיק שאת אורזת לבית החולים. לאחר מכן, אתייחס לנושא של משאבות חלב ולמה, ברוב המקרים, אין צורך לקנות משאבה יקרה מראש, ולבסוף, אציע כמה שיקולים שיעזרו לך להחליט האם את צריכה אביזר כזה או אחר, מתוך המגוון העצום של מוצרים להנקה שנועדו להקל על תהליך ההנקה ולמנוע ככל הניתן פציעות בפטמות, גודש, טפטופים ואי נוחות.

ללידות רגילות, במועד, כשאין סיבוכים או סיכונים ידועים, אני ממליצה להביא איתך בתיק האשפוז לאחר הלידה:

  • רפידות הנקה לבחירתך – אלו יכולות להיות רפידות חד פעמיות אשר מיועדות לשימוש יחיד, או רפידות רב פעמיות, אשר ניתנות לכביסה ושימוש חוזר. לנשים שונות רפידות ממותגים שונים יהיו נוחות יותר או פחות, אז לא כדאי לקנות הרבה מראש, אלא חבילה מסוג אחד או שניים, ולראות מה מתאים לך. 
  • משחת לנולין או שמן קוקוס – לנולין הינו חומר שומני אשר עוזר בריפוי שפשופים, חתכים ופצעים קלים בפטמה אשר נוצרים לרוב מחיבור לא מיטבי של התינוק לשד. כמו כן, הלנולין מספק לחות ומקל על כאבים בפטמה. הלנולין מופק מצמר כבשים, ועל כן, לא כולן ירצו להשתמש בו. אבל אל דאגה, יש לו חלופה טבעונית מעולה – שמן קוקוס בכבישה קרה, אשר ניתן לקנות בסופר או בחנויות טבע.
  • חזיית הנקה – אחת (גג שתיים). כמה שהחזה גדל לך בזמן ההיריון, סביר להניח שהמידה שלך תעלה עוד בימים הבאים לאחר הלידה, עם כניסת החלב, כך שעדיף לא לקנות הרבה חזיות מראש.
  • כרית הנקה – כבר בבית יכולה לחכות לך כרית הנקה, לרוב יש כריות הנקה במחלקת היולדות שתוכלי להיעזר בהן בזמן האישפוז. גם כריות הנקה מגיעות במגוון רחב של מותגים, צורות וגדלים. אני ממליצה לבחור בכרית עם מילוי קשיח יחסית כדי שהתינוק לא ישקע בפנים, שתהיה נוחה לך לשימוש בין אם זה בהנקה במיטה או על הכורסא בסלון. אגב – אלטרנטיבה חינמית ומצוינת יכולה להיות מגבת או שמיכה מגולגלת, או כרית נוי צרה וארוכה.

וזוכרת? מספר טלפון של מדריכה או יועצת הנקה שתוכל ללוות אותך עוד בביה”ח.

כל דבר אחר שאולי תצטרכי (למשל רפידות טיפוליות, פטמת סיליקון, מגני פטמה, ועוד) ניתן לקנות בקלות ובזמינות גבוהה בכל חנות פארם או תינוקות, או לקבל מהמדריכה או יועצת ההנקה שלך. 

אביזרי ומוצרי הנקה
קרדיט צילום: תמר שמש

משאבות חלב – לא נכללות ברשימת מוצרים להנקה שהם מאסט?!

זה המקום לדבר רגע למשאבות חלב. אלא אם את יודעת עוד בהריון שתצטרכי לשאוב לעיתים קרובות (למשל במקרה של חזרה לעבודה או ללימודים כשהתינוק עוד תלוי בחלב באופן בלעדי, לפני שילוב המוצקים), איני ממליצה לקנות משאבת חלב מראש (על אף העובדה שרכישה של משאבה בחו”ל או אונליין יכולה להוזיל את המחיר). מניקות רבות אינן משתמשות במשאבה באופן קבוע, או אפילו בכלל, וברוב המקרים, מומלץ שלא להתחיל בשאיבה שגרתית לפני גיל שישה שבועות (למעט במקרים של לידת פג, מיעוט קיצוני בחלב, או כאשר מכל סיבה שהיא לא מתקיימת הנקה ישירה מן השד). כדי להקל על הגודש של הימים הראשונים, מומלץ לבצע סחיטה ידנית של הקולוסטרום (החלב הראשוני) או החלב, או להשתמש במשאבה ידנית לשחרור גודש נקודתי. 

כאשר ההנקה הולכת טוב, התינוק מתחבר יפה לשד, ואין עניינים של ייצור חלב, אפשר לשלב שאיבה במשאבה חשמלית לאחר שההנקה התבססה כבר ומשק החלב התאזן, מה שקורה כאמור סביב גיל חודש וחצי, בין אם זה בשביל האכלה נקודתית או כדי לייצר סטוק חלב במקפיא. כיום ניתן להשיג משאבות חשמליות מצוינות במחירים מסובסדים דרך קופות החולים, כך שכל עוד לא מדובר בשאיבה בלעדית (כאשר אין הנקה ישירה מהשד), אין צורך להשקיע במשאבות הכי יקרות שקיימות בשוק. 

במידה ואת צריכה לשאוב לעיתים תכופות, מכל סיבה שהיא, מומלץ להיעזר במדריכה או יועצת הנקה להתאמת תוכנית השאיבות למצב הייחודי שלך.

מה  עם מוצרים להנקה לכל תקופת ההנקה?

לגבי אביזרים הרלוונטיים להמשך תקופת ההנקה, הרשימה היא ארוכה מדי, מכדי לכלול אותה פה. על קצה המזלג אפשר להזכיר חזיות שאיבה, חלקי חילוף למשאבות, שקיות או מיכלי אחסון לחלב שאוב, מחמם בקבוקים, סטריליזטור, כורסת הנקה ועוד.

איך תדעי מה באמת נחוץ לך?

הנה מספר שיקולים בבחירת מוצרים להנקה וציוד עזר להנקה:

  • משך ותכיפות השימוש הצפוי 
  • איזו לידה זו שלך והאם את מצפה שתניקי שוב בעתיד
  • האם יש לך מקום לזה בבית?
  • האם יש אלטרנטיבות זולות או חינמיות מדברים שכבר יש לך בבית?
  • תקציב
  • היכרות עם הצרכים שלך ושל תינוקך, עם שגרת היום שלכם, עם שאר בני הבית

ובשורה התחתונה,

כמו רוב הדברים בהנקה ובהורות בכלל, הכל מאוד אינדיבידואלי. גם אם יש פריטים שלכאורה הם “מותרות”, אבל את חושבת שהם יכולים להקל עליך, לפנק אותך? אני ממש בעד! (ותמיד אפשר לבקש אותם כמתנה שווה ושימושית מהקרובים לך). חלק מהמוצרים היקרים יותר יכולים להיות “השקעה לטווח ארוך”, במיוחד אם מדובר בילד ראשון.

לסיכום, לא צריך לרוץ מראש לקנות את כל המדף, אלא להבין את הצורך האמיתי תוך כדי תנועה. 

[[את לא בטוחה אם את צריכה פריט או אביזר מסוים? מוזמנת להתייעץ איתי ואשמח לסייע.]]

פה בשבילך, נעה ליבוביץ’ – מדריכת הנקה, דולה לאחר לידה ומנחת מעגלי אמהות

כאן תוכלי לשלוח לי הודעה 050-5347633

כאן תוכלי לעקוב אחרי תכנים נוספים שאני מעלה  בפייסבוק ובאינסטגרם.

יעל רובינשטיין – מלווה ומאמנת נשים לבחור בעצמן

אימון אישי, יעוד וקריירה

טליה שחר – מטפלת LI-CBT

היום שאחרי הלידה, חרדה אחרי לידה
0526678028

גלי בתנועה

הדרכת הורים, היום שאחרי הלידה
0544874744
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

2 תגובות

    1. תודה על הפרגון! למרבה הצער המשאבות ביד שרה לרוב ישנות ועייפות, ורוב הדגמים המוצעים להשכרה אינם מיועדים, לפי הגדרות היצרנים, להעברה בין אמהות.
      כך שאם יש כל אפשרות אחרת להשגת משאבה, אני ממש ממליצה לבחור בה על פני המשאבות של יד שרה. ואם כבר השכרת מהם ואת מרגישה שתפוקת החלב השאיבה אינה מיטבית, עדיף לנסות משאבה חדשה וחזקה יותר לפני שמתייאשת מהשאיבה.

      אני פה לכל שאלה והתלבטות,
      נעה

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.