תקופת הזמן של המעבר למוצקים יכולה להיות מקסימה ומיוחדת במינה לתינוק ולהוריו, וכשהכל זורם כראוי היא מרגשת, מלאה בגילויים חדשים, הנאה, התלהבות ושמחה. אלא שעבור אימהות רבות הנושא עלול להיות מבלבל ואף מלחיץ, ועל מנת להקל עליו ככל האפשר אשמח להכיר לכן את התהליך עוד לפני תחילתו.
בכתבה זו אשתף אתכן בכמה עקרונות חשובים ביותר שכדאי להיות מודעים אליהם בנושא המעבר למוצקים, ואתן כמה טיפים טובים, שלרוב לא מודגשים מספיק בהדרכות בנושא. טיפים אלה יעזרו לך לעבור את התקופה בקלות ובכיף, ויובילו את התינוק להרגלי אכילה בריאים יותר גם במעבר למוצקים וגם בהמשך הדרך.
טיפ מס׳ 1: להבין שמדובר בתהליך הדרגתי
הרבה אימהות מקבלות את הרושם שיש צורך להתקדם לעבר האכלה של כמויות מזון מספיקות שיחליפו ארוחה שלמה, כעבור פרק זמן קצר של טעימות, דבר שעלול ליצור תחושת לחץ. אלא שלמעשה המעבר למוצקים הוא תהליך מתמשך והדרגתי, שאמור לכלול תרגול של מיומנויות אכילה שונות והתנסות כללית בחווית האכילה.
רק כעבור כמה חודשים נצפה להגיע לרמת ארוחה של ממש, שתחליף ארוחת הנקה/תמ״ל. זיכרו שבתקופה זו התינוקות אמורים לקבל את הרוב המכריע של הצרכים התזונתיים בצורת המזון הנוזלי הבסיסי, ולכן המזונות המוצקים לא אמורים להוות חלק משמעותי מהתפריט.
על כן, חשוב לא למהר ״להתקדם לארוחה״ אלא להתמקד בלימוד הדרגתי של מיומנויות אכילת המוצקים באופן רגוע ובקצב האישי של כל תינוק, עד שהוא יהיה מספיק בשל להכנסה של ארוחת מוצקים מלאה.
טיפ מס׳ 2: להפוך את האכילה לחוויה מהנה
בהמשך לנאמר בטיפ הקודם נסי לדאוג לכך ששלב הטעימות יהיה נעים, חוויתי ולא מלחיץ בשום דרך. הנסיון שלי לאורך שנים רבות בעבודה עם ילדים מראה שככל שזיכרון חוויית ההתנסות הראשונית באכילה יהיה נעים יותר לילד, כך יעלה הסיכוי שהוא יאכל באופן איכותי, מגוון וקשוב יותר לגופו בהמשך חייו.
לכן, מומלץ לא לערוך את הטעימות כשהתינוק רעב מדי/ שבע מדי/ עייף, והזמן הנכון לעשות זאת הוא בין הארוחות של התמ״ל/הנקה.
בנוסף, במהלך הטעימות חשוב לשבת מול התינוק, ליצור איתו קשר עין, לחייך אליו ולתת לו הרגשה שהכל בסדר. אפשר ורצוי גם לאכול מולו ולהדגים לו כמה אתן עצמכן נהנות מהאכילה מכיוון שאפקט החיקוי הטבוע במוח שלנו מייצר רצון וחשק להצטרף לכל מה שאמא עושה.
טיפ מס׳ 3: לא לפספס את חלון ההזדמנות
בהרבה מהפניות אלי, שקשורות לבעיות אכילה שונות אצל תינוקות ופעוטות בגיל שנה ומעלה, קיים סיפור רקע של דחיית זמן התחלת המעבר למוצקים לגיל מאוחר יותר מהמומלץ. הדחיה נעשית לרוב בגלל פחדים שונים כמו אלרגיות, חנק וכד׳. אלא שזאת טעות גדולה, מכיוון שאצל כל התינוקות ישנו חלון זמן ספציפי להתחלת המוצקים, בו המעבר לאכילה עובר באופן החלק והטוב ביותר, ואם מפספסים אותו המעבר למוצקים הופך לקשה וארוך יותר. חלון זמן זה (באופן לא מפתיע) הינו סביב גיל 4-6 חודשים (כתלות במוכנות האישית של כל תינוק) ולא אחרי כן.
כיום גם ידוע שאין צורך לחשוש מהתפתחות אלרגיות בחשיפה מוקדמת למזונות שונים, מכיוון שהמחקרים מראים שדוקא הקדמת החשיפה קשורה להפחתת הסיכון להתפתחות אלרגיות.
לכן נצלו את חלון ההזדמנות, ואם קיימים חששות שונים פנו ליעוץ לדיאטנית מומחית לנושא.
טיפ מס׳ 4: להקשיב לסימנים של התינוק
כל התינוקות עושים פרצופים מופתעים ולפעמים אפילו נגעלים, כשהם טועמים לראשונה מזון חדש, וחשוב להבין שזה לגמרי בסדר. אל תתני לפרצופים האלה להטעות אותך, ותתייחסי רק לרצון של התינוק להמשיך ולטעום מהמזון שהוצע. אם הוא מעוניין בכך, הוא כבר יראה לך זאת על ידי פתיחת הפה למראה הכפית או ליקוק רצוני של הכפית, ואם לא ירצה להמשיך, סביר שיסגור את הפה או יסובב את ראשו הצידה. ככל שתהיי קשובה אליו יותר ותכבדי יותר את הרמזים שלו, כך הזיכרון והחוויה שלו מהתהליך יהיו נעימים יותר, והכל יעבור באופן חלק יותר.
גם אם לא אהב בזמן מסויים את מה שטעם, הציעי לו את המזון הזה בפעם אחרת. כידוע, ידרשו לעיתים גם 10-15 חשיפות לאורך זמן עד שהתינוק יתרגל למזון ויהיה מוכן לאכול ממנו.
טיפ מס׳ 5: לפתוח את קשת הטעמים והצבעים
כלל חשוב הוא שככל שהתינוק יחשף למגוון רחב יותר של טעמים וצבעים של מזונות בתחילת הטעימות, כך הוא יהיה פתוח יותר לאכול באופן מגוון בהמשך הדרך. גם כך, רוב הילדים סביב גיל שנה וחצי – שנתיים מצמצמים באופן טבעי את מגוון המזונות שלהם. אם נתחיל מראש עם מגוון קטן עלול להיווצר מגוון מאוד מצומצם בגיל מאוחר יותר.
לכן חשוב להגיש מגוון רחב ככל האפשר של טעמים וצבעים, וגם להתנסות במזונות דרך כל החושים. כדאי לדאוג לכך שבנוסף לטעם של המאכל על הלשון התינוק גם יראה את מה שהוא מכניס לפה, יגע בו כדי לחוש את המרקם, יריח אותו ואף יימרח באוכל כדי לחוש את המגע שלו על העור.
מסיבה זאת לא מומלץ לערבב כמה פירות או ירקות למחית אחת בעלת טעם אחיד, אלא להציע בכל פעם ירק או פרי בודד. כמובן שזה בסדר גם להציע מרק ירקות או תערובת פירות, רק לא בכל ההאכלות. המלצה זו תקפה כמובן לכל סוגי המזונות ולא רק לקבוצת הפירות והירקות.
מעבר למוצקים – לסיכום
חשוב להתייחס אל תקופת המעבר למוצקים כתקופת למידה והתנסות ולהפוך אותה למסקרנת וכיפית, כך שתיחרט בזיכרון כחוויה נעימה ותעודד את הילד להמשך אכילת מזונות מגוונים. נתחיל את הטעימות בחלון הזמן הנכון, נחשוף את התינוק למגוון רחב של מזונות, ניתן לו להתנסות באכילה תוך שימוש בכל החושים, נהיה קשובות לתגובותיו, וכך גם נגיע לתוצאות הטובות ביותר וגם נהנה בדרך.
הכותבת היא ענת תבור, דיאטנית ילדים ומשפחה, עוסקת בטיפול משפחתי והדרכת הורים בבעיות אכילה רגשית והתנהגויות אכילה, מומחית לסרבנות ובררנות אכילה, מטפלת בהשמנת ילדים, מרצה ומנחה סדנאות. כתבה שני ספרי ילדים שמיועדים ללמד ילדים מהי תזונה בריאה דרך סיפורים משעשעים.
את ענת תוכלו למצוא:
בערוץ פודקאסט (באפל-פודקאסט): הכל על תזונת ילדים