מזל טוב! אחרי שקיננתם, ארגנתם, למדתם והתכוננתם הגיע הרגע הזה : נולד לכם אפרוח חדש ואתם הורים טריים ומאושרים.
על אף שהחודשים הראשונים לחייו של התינוק הם תקופה מדהימה, מרגשת וחד פעמית, הרבה פעמים היא מלווה בתחושות מורכבות: האם אני עושה נכון? האם זה מה שהוא צריך?
מעבר לכך, לפעמים יש לנו פנטזיה על איך ההורות שלנו תראה, ובפועל יש קושי עצום שאף אחד לא מדבר עליו: העולם המודרני משדר לנו שמה שיעזור לנו בתקופה הזו הוא לקנות מוצר כזה או אחר (ה-מזרן הנושם, ה-טרמפולינה הקסומה, ה-מובייל המרדים), אבל כל מה שהתינוק שלך זקוק לו באמת נמצא אצלך בידיים.
ואני כאן להגיד- את עושה נכון! את כל מה שהוא צריך!
אני רוצה לגלות לך שיש דרך לעזור לתינוק שלך לחוות את העולם בצורה נעימה ומובנת. שיש שפה וידע עתיק, שעוברים מאם לבת כבר דורות רבים ולא משנה אם את עשירה, ענייה, מלומדת או אשת מלאכה, את יכולה לקיים אותם בכל מקום ובכל זמן.
השפה הזו, היא שפת המגע. או במילים אחרות-עיסוי.
חשיבות המגע- מאיפה צמח הקונספט של עיסוי תינוקות?
חוש המישוש הוא החוש הראשון שמתפתח בבטן. בערך משבוע 8 (!!!) הוא מתחיל להתפתח והיכולת של העובר לחוש ולהרגיש מתחילה להתקיים. עם הזמן העובר גדל, בזמן שהמקום ברחם הולך ומצטמצם. אלו הם הרגעים הראשונים בהם התינוק שלך מקבל פידבק חיצוני לקיום שלו, כלומר כבר בהיותו ברחם הוא מתחיל להתנסות בשחרור ובכיווץ, במגע פעיל ובמגע סטטי.
לקראת הלידה הרחם מתכווץ ומשתחרר כהכנה לצירים ומעניק לתינוק שלך עיסוי של ממש. אבל את העיסוי האמיתי בעולם, התינוק שלך מקבל בתעלת הלידה. כפי שהוא מכיר קולות, ריחות וצלילים, כשהוא מגיע לעולם, ככה הוא מכיר את תחושת המגע.
כאשר אנחנו מקבלים את התינוק שלנו, אנחנו מקבלים את המתנה הכי גדולה בחיינו. אך כשהתינוק מקבל אותנו, הוא מקבל יחד איתנו אורות בוהקים, רעשים חזקים ומעברים מהירים. בעוד שברחם הוא רגיל למים, חושך ומגע רציף, עכשיו הוא צריך להתמודד עם השינוי המשמעותי שמביאה איתה הלידה.
מגע הוא הכלי החזק ביותר שיש ברשותך על מנת לשחזר את התחושה הנעימה הזו, שמתרחשת ברחם, תוך הובלה והיכרות עם העולם שמחוצה לו. על אף שישנן דרכים רבות לתת ולקבל מגע, אחת הדרכים העתיקות והמוכחות ביותר היא עיסוי תינוקות.
קצת על ההיסטוריה של עיסוי תינוקות
ישנם כמה סוגים של עיסוי תינוקות, אך העיסוי הנחקר ביותר הוא העיסוי ההודי. בהודו נשים מעסות את ילדיהן במשך שנים רבות והן עושות את זה באופן אינטואיטיבי ותרבותי. כמעט שאין ילדה שלא ראתה את אימה מעסה את אחיה הקטן.
העיסוי הגיע לעולם המערבי בזכות רופא הילדים ד”ר פרדריק לבואייה, שטייל בהודו ולמד את טכניקת העיסוי מאמא צעירה, שהתגוררה בכפר בו הוא שהה. את העיסוי ההודי עושים מהלב החוצה, כמו היחסים בין האם לתינוק, מתחילים מהכי קרוב ולאט לאט נפתחים.
עיסוי תינוקות ויתרונותיו
אז מה בעצם מעניק לנו העיסוי?
- קשר אינטימי וקשוב עם התינוק שלנו
- היכרות נעימה עם העולם
- אמון בדמות המטפלת
- תקשורת ללא מילים
- הפרשת אוקסיטוצין לאם ולתינוק
- היכרות עם איברי הגוף ובנייה של סכמת הגוף במוחו
- הקלה בגזים וכאבי בטן
- שינה איכותית
- חיזוק המערכת החיסונית
- שיפור זרימת הדם
- והרשימה עוד ארוכה
האם מגע נחשב פינוק?
בשנים האחרונות קיים מיתוס לגבי מגע בחודשים הראשונים לחייו של התינוק. ישנה הנחה מוטעית שאם נחזיק את התינוק על הידיים, נעניק לו מענה מידי לבכי, או ניתן לו לנוח עלינו, ייווצר הרגל שיזיק לו. ובדיוק בגלל זה חשוב לי להדגיש-מגע, כמו אוכל ושינה, הוא צורך בסיסי של התינוק. בני אדם זקוקים למגע כל תקופת הילדות ובשלושת החודשים הראשונים במיוחד.
איך מגע עוזר לנו עם קושי?
כאשר ילד חווה קושי הוא זקוק לנו שנעזור לו להתווסת. כפי שהבכי הוא כלי התקשורת של התינוק, מגע הוא כלי התקשורת שלנו המבוגרים. דרך המגע אנחנו יכולות להרגיע, להקל ולהבין למה התינוק שלנו זקוק.
דמייני שאת בעולם זר, ממש כוכב אחר. את לא מכירה דבר- לא את השפה, לא את הדרכים ולא את המנהגים. את עומדת לבד באמצע הכוכב הזר ולא יודעת מה לעשות. לפתע מישהו מגיע, לוקח את היד שלך ומוביל אותך. את מרגישה בטוחה, את מרגישה שיש מי שיכול לעזור. זו בדיוק התחושה של התינוק שלך כשהוא מגיע לעולם. הוא לא מכיר את השפה, הדרכים והמנהגים, אבל כשאת נותנת לו יד הוא מרגיש בטוח.
אני רוצה לתת לך 3 דרכים להשתמש במגע, על מנת להרגיע את התינוק שלך:
עור לעור – אם את מרגישה שהתינוק שלך לא נינוח, כאוב או מתוסכל-הסירי את הבגדים שלך ושלו, השכיבי אותו עליך וחבקי. מומלץ להתכסות יחד בשמיכה נעימה ופשוט לשהות במנח הזה.
מתו”ק – מגע, תנועה וקול. בכל פעם שעולה קושי שבא לידי ביטוי בבכי, עמדי והחזיקי את התינוק במנח שהוא אוהב ומכיר, קרוב אליך. אל המנח הזה הוסיפי קול מונוטוני (“אההה, אההה,אההה” או “שששש”) ותנועה איטית וחזרתית (למשל, סיבובי אגן בצורת שמונה, או כיפוף ויישור של הרגליים). הגבירי את העוצמה בהתאם לעוצמת הבכי. כאשר יש רגיעה, הורידי בהדרגה את הקול והתנועה, והישארי במגע רציף.
עיסוי תינוקות – למדי כיצד להעניק עיסוי מלא בביטחון וברוגע. תגלי שלא רק שקיבלת כלי מצוין להרגיע את הבייבי שלך, אלא גם שפה חדשה שדרכה תוכלו להתקרב, להיפתח ולהתאהב.
*המאמר כתוב עבורך אמא, אך כל דמות מטפלת קרובה יכולה להעניק מגע לתינוקך.
קצת עלי:
אנה פינדל-אלומה, מנחת סדנאות עיסוי תינוקות, מנחת סדנאות תרגול ותנועה (בייבי יוגה), מנחת מעגלי אימהות, סטודנטית להדרכת הורים במכון אדלר ויועצת שינה מוסמכת בגישת האינטליגנציה הרגשית המאמינה ששינה טובה מגיעה מעירות טובה.
אפשר למצוא אותי:
מעוניינת ללמוד עיסוי תינוקות? מוזמנת ליצור קשר ולהגיע לסדנאות חווייתיות, עם עוד אימהות בדיוק כמוך: 0545508140
- בפייסבוק: https://www.facebook.com/halomot.pazzz
- באינסטגרם: https://www.instagram.com/halomot.pazzz/