מיתוס: “הוא ממש פעיל, הוא בכלל לא נראה עייף”
הערב יורד, והשמש גם כבר אוטוטו שוכבת לישון. את מוכנה להתחיל בטקס השינה, אבל התינוק המתוק שלך ממש צוהל ושמח, הוא נראה ממש עירני: הוא רוקע ברגליו, מרים ומוריד את הידיים לסירוגין, ללא הפסקה. ואת אומרת לעצמך: “הוא ממש פעיל! איך אשכיב אותו לישון? הוא לא נראה עייף בכלל”…. ואז אינטואיטיבית אתם ממשיכים לשחק ולוקחים לעצמכם את הזמן.
אבל האמת היא שאם הוא היה יכול לדבר במילים, הוא היה אומר לך: “אמא, אני מתחיל להיות עייף, אני רוצה שתיקחי אותי להתקלח מקלחת נעימה, לאכול ולישון. אני לא רוצה לשחק יותר…”
התנועות שעשה הרגע התינוק שלך, היא שפת הגוף שלו, היא הדרך שלו לומר לך שהוא עייף.
התנועות הן לא רצוניות, הן טבעיות. המוח שולח מסר עצבי לשרירים בגוף: “אותתו שאני עייף”. הסימנים של התינוק שלך יהיו קבועים ואחידים עבורו בכל פעם שיהיה עייף. ייתכן ויצטרפו אליהם סימנים נוספים, וגם האינטנסיביות שבהם תעלה.
בדיוק כאן זו ההזדמנות שלך לבדוק מהם הסימנים הראשוניים שהוא מאותת (כפי שציינתי, לדוגמא: הנפת ידיים ורגליים בצורה פזורה וא-סימטרית, עיניים מבריקות, גבות ורודות וכדומה).
יש משמעות גדולה לאבחון סימני העייפות הראשוניים שהתינוק מסמן.
ככל שתגיבי אל התינוק בסימני העייפות הראשוניים ותתני לו מענה מדויק ובזמן, כלומר, התחילי כבר בטקס השינה, כך ההשכבה תהיה מיטבית ונעימה, התינוק יגיע מוכן לשינה, וגם איכות השינה שלו תעלה.
אם מתן המענה מצידך יתאחר להגיע, ותעני לסימנים המאוחרים שבו (כדוגמת קיטורים, ובכי), כך יהיה לו קשה יותר להיכנס לשינה, ההשכבה תארך, ואיכות השינה עלולה להיפגע.
תחשבי על זה בפעם הבאה בה הוא נראה לך פעיל?
אשמח לענות על שאלות ולשמוע בתגובות אם חידשתי לך.
מוזמנת לקרוא עוד בנושא, בכתבה שלי: שפת התינוקות – איך להבין ולדבר עם התינוק שלך? ולבקר בעמוד הפייסבוק שלי.
על מחברת הכתבה:
מנחת הורים לתינוקות ופעוטות, יועצת שינה וגמילה מחיתולים, מומחית לשפת גוף של תינוקות. 050-5784398
2 תגובות
תודה לך על הטיפ
בשמחה, יקרה! אני שמחה שנהנית.